Zútulnite si jeseň domácimi sviečkami
Spríjemniť si svoj príbytok môžete aj svojpomocne. Na jeseň a v zime sa stávajú veľmi obľúbenými rôzne sviečky a dekorácie zo sviečok. Váš príbytok príjemne zahrejú a zároveň prevoňajú.
Prinášame vám niekoľko tipov, ako si vlastnoručne a veľmi jednoducho môžete zútulniť príbytok pomocou sviečok.
Voňavá sviečka z pomaranča
Táto sviečka jednak príjemne rozvonia celý byt a zároveň sa bude svojou originalitou skutočne vynímať vo vašej obývačke či spálni.
Potrebujeme:
- čajovú sviečku
- pomaranč (napríklad oranžovej alebo hnedej farby)
- klinčeky
- špilku
- nôž
- tanierik alebo misku ako podložku
Pomaranč si zospodu mierne zrežeme, aby lepšie stál. Do vrchnej časti opatrne vyrežeme okrúhlu dieru tak, aby sa do nej zmestila čajová sviečka. Pomocou špilky si do pomaranča vytvoríme dierky v tvare, v akom chceme sviečku dozdobiť. Do dierok pozapichujeme klinčeky a sviečku zapálime.
Škoricová aróma
Okrem vône pomaranča je typickou zimnou vôňou aj škoricová. Pripomína nám blížiace sa vianočné sviatky. Škoricové sviečky rozvoňajú vašu domácnosť a zároveň zaujímavo zútulnia napríklad konferenčný stolík.
Potrebujeme:
- valcovité sviečky obľúbenej farby
- celú škoricu
- tavnú pištoľ alebo hrubšiu gumičku
- špagát alebo mašľu na ozdobenie
Postup:
Po obvode sviečky postupne nalepujeme jednotlivé kúsky škorice. Ak nemáme k dispozícii tavnú pištoľ, môžeme použiť aj obyčajné lepidlo, prípadne sviečky uchytiť po obvode gumičkou. Po nalepení sviečku dozdobíme špagátom alebo okrasnou mašľou. Použiť môžete aj kúsky badiánu, klinčekov alebo ihličnatú vetvičku. Po zapálení bude sviečka príjemne rozvoniavať.
Ďalšie inšpirácie:
Prírodné kvetiny
Prírodnú atmosféru môžete docieliť použitím živých alebo vysušených kvetov či krov. V tomto ročnom období je typická napríklad čečina alebo šípky. Okolo sviečky ich jednoduho obtočíte drôtikom alebo prilepíte pomocou tavnej pištole. Farbu sviečky môžete dopasovať podľa použitých kvetín.
Jednoduché sklo
V jednoduchosti je krása, a to platí aj pre túto sviečku v skle. Použiť môžete akúkoľvek prázdnu zaváraciu fľašu. Nezabudnite ju pred použitím poriadne vyčistiť a ideálne aj vyleštiť. Hrdlo obviažte niekoľkými vrstvami špagátu a spodok vysypte poriadnou dávkou piesku, prípadne morskej alebo himalájskej soli.
Foto: shutterstock