Gastronómia
Domáci chlieb
Potrebujeme: 500 g hladkej múky 300 ml vlažného mlieka 1 kocku droždia 1 ČL rasce 1 ČL cukru 1 ČL soli [ad][/ad] Postup: Najprv si pripravíme kvások z cukru, vlažného mlieka a droždia.
Cesnaková krémová polievka
Potrebujeme: 2 strúčiky cesnaku 1 cibuľu 250 g zemiakov 0,5 l vody 0,5 l mlieka maslo biele korenie soľ [ad][/ad] Postup: Očistené strúčiky cesnaku vcelku opražíme na kúsku roztopeného masla dohneda, pridáme na kúsky nakrájanú cibuľu, osmažíme spolu zopár minút.
Pomarančový krém
Potrebujeme: 4 plátky želatíny 3 vajcia 4 PL kryštálového cukru 250 ml pomarančovej šťavy 1 ČL pomarančovej kôry [ad][/ad] Postup: Žĺtky, cukor, 2 PL pomarančovej šťavy a postrúhanú pomarančovú kôru vyšľaháme do peny.
Večera s…: Jaroslav Polaček, primátor Košíc
Primátor Jaroslav Polaček (44) je s Košicami pevne spätý. Tu sa narodil, študoval a stal sa z neho aj prvý muž Košíc.
Recept na bigos
Potrebujeme: 500 g kyslej kapusty 500 g bielej kapusty 200 g bravčového pliecka 150 g suchej salámy 100 g údeného bôčika 30 g bravčovej masti 20 g sušených húb 50 g paradajkového pretlaku soľ, mleté čierne korenie [ad][/ad] Postup: Kyslú kapustu udusíme do polomäkka.
Jablkové lievance
Potrebujeme: 2 vajíčka 1 vanilkový cukor 2 PL cukru štipku soli 1 hrnček hladkej múky 1 hrnček mlieka 1 hrnček nastrúhaných jabĺk (zodpovedá 2 kusom) 1 PL oleja [ad][/ad] Postup: Žĺtka oddelíme od bielkov a vymiešame ich s cukrom, vanilkovým cukrom a soľou.
Polenta s hubami
Potrebujeme: 350 ml zeleninového vývaru soľ, mleté čierne korenie 125 g polenty 4 PL olivového oleja muškátový oriešok 750 g húb 3 PL masla 1 cibuľu 1 strúčik cesnaku 1 baklažán [ad][/ad] Postup: Do vriaceho vývaru vmiešame polentu.
Ľahký mangový šalát
Potrebujeme: 1 ks šalátovej uhorky 1 zväzok reďkoviek 250 g cherry paradajok 2 hrste rukoly 1 ks manga 1 ks parenice soľ čierne korenie zálievka z olivového oleja [ad][/ad] Postup: Zeleninu premyjeme a nakrájame na kocky.
Novoročné rezne
Potrebujeme: 6 plátkov bravčovej krkovičky soľ, mleté čierne korenie podľa chuti rozotrený cesnak olej 100 g hladkej múky 2 vajcia 200 g kyslej smotany 100 g údeného strúhaného syra strúhanku tuk na vyprážanie [ad][/ad] Postup: Aspoň dve hodiny vopred mäso naklepeme, osolíme, okoreníme, potrieme cesnakom a v miske zalejeme olejom.
Tri tipy na silvestrovské miešané drinky
Veľkolepé ukončenie roka 2020 si zaslúžili nielen šampanské či gin s tonikom. Ako dokonalý hostiteľ by ste mohli prekvapiť aj týmito troma drinkami.
Silvestrovská šošovicová
Potrebujeme: 300 g šošovice 1 cibuľu 2 mrkvy 1 papriku 2 – 3 zemiaky klobásku bujón olej soľ, mleté čierne korenie, bobkový list, nové korenie cesnak [ad][/ad] Postup: Šošovicu namočíme na 2 hodiny.
Silvestrovský punč
Potrebujeme: 1/2 šálky pomarančového likéru 1 šálku vodky 2 šálky šťavy z granátového jablka 4 šálky zázvorového piva 2 x 750 ml šampanského alebo šumivého vína (brut) 1 veľký pomaranč nakrájaný na tenké plátky 1 veľký citrón nakrájaný na tenké plátky 0,5 kg malín (čerstvých alebo mrazených) semienka granátového jablka, listy mäty a citrusy na
Batatové placky
Potrebujeme: 1 stredne veľký batat 1 vajce zväzok petržlenovej vňate soľ, mleté čierne korenie čili korenie strúčik cesnaku 5 PL olivového oleja [ad][/ad] Postup: Surový batat aj so šupkou dobre opláchneme, osušíme a nastrúhame na strúhadle na hrubo.
Losos s bylinkovou omáčkou
Potrebujeme: 300 g lososa (filet) 120 g masla 1 ČL rasce 1 citrón na omáčku: 250 ml smotany 1 PL hladkej múky hrsť bazalky soľ, mleté čierne korenie 100 ml mlieka petržlenovú vňať [ad][/ad] Postup: Lososa nakrájame na porcie.
Zimný mrkvový šalát
Potrebujeme: 2 PL olivového oleja 2 ČL nastrúhaného zázvoru 6 mrkiev soľ 1 ČL sezamového oleja 1 ČL sójovej omáčky 1 PL sezamových semienok [ad][/ad] Postup: Mrkvu ošúpeme a nastrúhame na jemné rezance.
Citrónovo-pomarančové smoothie
Potrebujeme: odstredené alebo sójové mlieko citrónový jogurt 1 pomaranč 1 ČL ľanového oleja ľad [ad][/ad] Postup: Mlieko, jogurt, pomaranč a ľad spolu rozmixujeme do hladka.
Vianočné poklady z tetuškinej kuchyne
Vianoce – ak nezúri pandémie – sú časom nielen radosti, ale aj spomienok. Každý rok sa pravidelne prehrabávam vo svojich receptoch, čo dobré by som svojej rodine pripravila na vianočný stôl.
Vianočná polievka: Iný kraj, iný mrav
Niekde sa tešia z voňavej kapustnice, inde zase nedajú dopustiť na hrachovú polievku či mačanku. Už však zo samotného pojmu Štedrá večera vyplýva, že by sme mali Vianoce osláviť hojnosťou a do sýtosti sa najesť.
Víťazky košickej kapustnice sú verné tradičným ingredienciám
Kapustnica… Typické sviatočné jedlo, bez ktorého si najkrajšie sviatky v roku nevieme predstaviť. V mnohých rodinách sa recept dedí z generácie na generáciu.
Bobaľky s makom po východniarsky
Potrebujeme: 500 g polohrubej múky 1 vajce 2 polievkové lyžice cukru trochu soli 20 g droždia 3 – 4 dcl sladkého mlieka 80 g tuku Mliečno-maková plnka: 5 – 6 dcl sladkého mlieka 400 g maku [ad][/ad] Postup: Do naváženej múky rozbijeme vajíčko, pridáme cukor, trochu soli a tuk.