Gastronómia
Večera s…: Jitka Klett, módna návrhárka
Svetovo uznávaná módna návrhárka Jitka Klett varí na Vianoce až dve kapustnice. Jednu s mäsom a druhú vegetariánsku.
Kokosové ježe
Potrebujeme: 100 g kryštálového cukru 100 ml vody, 6 vajec 250 g práškového cukru 300 g polohrubej múky 2 ČL kypriaceho prášku do pečiva 50 g vlašských orechov kôru z 1 citróna <style type=”text/css”> </style> [ad][/ad] na polevu: 130 ml mlieka 350 g práškového cukru 35 g kakaa 250 g masla 250 g strúhaného kokosu Postup:
Medvedie labky z tatranky
Potrebujeme: 2 hrnčeky hladkej múky 0,5 hrnčeka práškového cukru 4 tatranky 250 g masla 1 celé vajce tuk na vymazanie formičiek práškový a vanilkový cukor na obaľovanie [ad][/ad] Postup: Tatranky nastrúhajte, primiešajte preosiatu múku, preosiaty cukor a vajce.
Bravčová panenka s omáčkou
Potrebujeme: 1,5 kg bravčovej panenky soľ a mleté čierne korenie 2 PL olivového oleja Na omáčku: 50 g masla 50 g nakladaného celého zeleného korenia (v náleve) 1 cibuľu 2 dl smotany na varenie 150 ml vývaru [ad][/ad] Postup: Panenky osolíme, okoreníme, sprudka opečieme na panvici a potom vložíme na 8 min.
Kuracie nugetky s parmezánom
Potrebujeme: 2 ks kuracích pŕs 1 1/4 hrnčeka strúhanky 1/3 hrnčeka strúhaného parmezánu 1 KL oregana 1/4 KL soli 1 PL oleja 1/3 hrnčeka hladkej múky 2 veľké vajcia [ad][/ad] Postup: Predhrejeme rúru na 200 °C.
Kulinárska súťaž: Recept na NETRADIČNÚ KOŠICKÚ KAPUSTNICU!
Vianoce bez kapustnice? Len málokto si to dokáže predstaviť. My teda určite nie. Typické, tradičné vianočné jedlo na sviatočnom stole nesmie, jednoducho, chýbať.
Večera s…: Tatiana Poláková, herečka
Herečka Štátneho divadla Košice Tatiana Poláková získala v roku 2019 ocenenie DOSKY za najlepší ženský herecký výkon.
Vianočná štóla
Potrebujeme: 50 g masti 500 g hladkej múky 2 vajcia 1 vanilkový cukor 3 PL rumu 120 g hrozienok 1 prášok do pečiva 125 g masla 1 ks tvaroh 120 g nasekaných orechov (môžu byť aj mandle, kandizované alebo sušené ovocie) 200 g práškového cukru [ad][/ad] Postup: Zo všetkých ingrediencií vypracujeme cesto, z ktorého urobíme dva valce.
Banánové muffiny s makom
Potrebujeme: 2 hrnčeky hladkej múky 1 KL kypriaceho prášku 1/2 KL soli 1/2 KL mletej škorice 1/2 hrnčeka trstinového cukru 2 zrelé banány 2 veľké vajcia 1/2 hrnčeka mlieka 55 g rozpusteného masla 1/4 hrnčeka maku košíčky [ad][/ad] Postup: Banány ošúpeme a roztlačíme vidličkou.
Plnené karé
Potrebujeme: 1 kg bravčového karé 300 g bravčového pliecka trocha koreňovej zeleniny soľ korenie sladkú mletú papriku 3 strúčiky cesnaku [ad][/ad] Postup: Pliecko pomelieme, dochutíme koreninami, pridáme zeleninu a cesnak.
Šošovicová polievka so zeleninou
Potrebujeme: 140 g červenej šošovice 1 kaleráb 300 g mrkvy 1 zväzok jarnej cibuľky 1 PL repkového oleja 400 ml zeleninového vývaru 2 PL octu soľ mleté čierne korenie pažítku alebo petržlenovú vňať [ad][/ad] Postup: Kaleráb a mrkvu ošúpeme a nakrájame na kúsky či plátky, cibuľku na kolieska.
Večera s…: Miroslav Adamčín, šéfkuchár Hotela Yasmin
Kuchyni v košickom Hoteli Yasmin šéfuje už štyri roky 35-ročný rodený Prešovčan a absolvent tamojšej hotelovej akadémie Miroslav Adamčín.
Syrové bochníky
Potrebujeme: 100 g šunkovej salámy 1 červenú cibuľu štipku čili bylinkovú soľ 1 zväzok pažítky 5 vajec 2 PL strúhanky / PL=polievková lyžica 2 dl oleja 3 ks syra Encián [ad][/ad] Postup: Encián nastrúhame na hrubšom strúhadle, pridáme vajcia, na jemno posekanú cibuľu, strúhanku, posekanú pažítku, soľ, korenie, šunkovú salámu nakrájanú na drobno.
Tipy na mikulášske dobroty. Nemusí to byť len o sladkostiach
Čo dať dieťaťu do čižmičky na Mikuláša? Otázka, ktorú si v tomto čase začína klásť mnoho rodičov. Deti milujú sladkosti.
Pečené kurča v marináde
Potrebujeme: 1 kurča 2 strúčiky cesnaku 2 cibule 1 paradajkový pretlak 1 PL karí korenia rímska rasca soľ, mleté čierne korenie olej [ad][/ad] Postup: Cibuľu nakrájame najemno, pridáme korenie, roztlačený cesnak, soľ a paradajkový pretlak.
Zapekaný karfiol
Potrebujeme: karfiol cibuľu 200 ml mlieka 2 PL detskej krupice 2 vajcia 100 g syra Eidam 1 PL masti soľ mleté čierne korenie petržlenovú vňať [ad][/ad] Postup: Karfiol uvaríme v slanej vode.
Večera s…: Stanislav Kmeť, rektor TUKE
Stanislav Kmeť (63) je rektorom Technickej univerzity v Košiciach. Narodil sa v Přerove, ale stredoškolské lavice už „dral“ na gymnáziu na Kováčskej 28. Potom sa jeho život spojil so stavbárčinou a „technikou“, ktorej teraz šéfuje.
Domáci puding
Potrebujeme: 40 g masla 4 žĺtka 80 g cukru 1 vanilkový cukor 60 g čokolády 40 g strúhanky sneh zo 4 bielkov 250 ml sladkej smotany 10 g cukru [ad][/ad] Postup: V miske vymiešame maslo, pridáme žĺtky, cukor, vanilkový cukor a postrúhame čokoládu.
Jablková jogurtová štrúdľa
Potrebujeme: 350 g hladkej múky 1 téglik bieleho jogurtu 200 g tuku (maslo, Hera) soľ strúhané jablká škoricu, cukor hrozienka, orechy [ad][/ad] Postup: Z múky, jogurtu a tuku urobíme cesto, ktoré necháme aspoň pol hodiny odležať.
Bravčové stehno na cesnaku
Potrebujeme: 1 kg bravčového stehna 2 cibule 5 strúčikov cesnaku 2 PL masla bravčovú masť soľ mleté čierne korenie korenie gyros mletú rascu vodu [ad][/ad] Postup: Mäso osolíme a okoreníme.