
Gastronómia

Pečené kurča v marináde
Potrebujeme: 1 kurča 2 strúčiky cesnaku 2 cibule 1 paradajkový pretlak 1 PL karí korenia rímska rasca soľ, mleté čierne korenie olej [ad][/ad] Postup: Cibuľu nakrájame najemno, pridáme korenie, roztlačený cesnak, soľ a paradajkový pretlak.

Zapekaný karfiol
Potrebujeme: karfiol cibuľu 200 ml mlieka 2 PL detskej krupice 2 vajcia 100 g syra Eidam 1 PL masti soľ mleté čierne korenie petržlenovú vňať [ad][/ad] Postup: Karfiol uvaríme v slanej vode.

Večera s…: Stanislav Kmeť, rektor TUKE
Stanislav Kmeť (63) je rektorom Technickej univerzity v Košiciach. Narodil sa v Přerove, ale stredoškolské lavice už „dral“ na gymnáziu na Kováčskej 28. Potom sa jeho život spojil so stavbárčinou a „technikou“, ktorej teraz šéfuje.

Domáci puding
Potrebujeme: 40 g masla 4 žĺtka 80 g cukru 1 vanilkový cukor 60 g čokolády 40 g strúhanky sneh zo 4 bielkov 250 ml sladkej smotany 10 g cukru [ad][/ad] Postup: V miske vymiešame maslo, pridáme žĺtky, cukor, vanilkový cukor a postrúhame čokoládu.

Jablková jogurtová štrúdľa
Potrebujeme: 350 g hladkej múky 1 téglik bieleho jogurtu 200 g tuku (maslo, Hera) soľ strúhané jablká škoricu, cukor hrozienka, orechy [ad][/ad] Postup: Z múky, jogurtu a tuku urobíme cesto, ktoré necháme aspoň pol hodiny odležať.

Kuracie z hrnca
Potrebujeme: horné kuracie stehná paradajky papriku cibuľu cuketu baklažán korenie na pečené kurča balkánsky syr [ad][/ad] Postup: Zeleninu pokrájame, môžeme pridať aj hocijakú inú podľa chuti.

Večera s…: Tomáš Berzétei, riaditeľ Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru Košice
Tomáš Berzétei (46) je síce vyštudovaný strojár, od roku 2006 je však telom i dušou hasič. V Hasičskom a záchrannom zbore prešiel viacerými pozíciami.

Bravčové na zelenine v pivovej omáčke
Potrebujeme: 600 g bravčového stehna soľ mleté čierne korenie olej 2 dl svetlého piva 250 ml vývaru z bujónu koreňová zelenina 1 cibuľu 400 g šampiňónov zemiak [ad][/ad] Postup: Mäso nakrájame na kocky, osolíme, okoreníme.

Babkin jablčník
Potrebujeme: 400 g hladkej múky 250 g masla kypriaci prášok do pečiva 150 g práškového cukru 2 PL mlieka 2 vajcia Na plnku: 1 kg jabĺk vanilkový cukor kryštálový cukor mletú škoricu [ad][/ad] Postup: Na doske spracujeme všetky prísady na cesto a rozdelíme ho na dva rovnaké diely.

Bryndzové muffiny
Potrebujeme: 400 g lístkového cesta 250 g bryndze 2 vajcia 2 cibule 150 g oravskej slaniny 100 g kyslej smotany olivový olej soľ mleté čierne korenie [ad][/ad] Postup: Cibuľu očistíme a nakrájame na pásiky.

Zemiakový prívarok
Potrebujeme: 600 g zemiakov 3 bobkové listy 1 smotanu na šľahanie 5 guľôčok čierneho korenia 2 PL hladkej múky mletú červenú papriku šťavu z polovice citróna soľ, mleté čierne korenie, kôpor * PL=polievková lyžička [ad][/ad] Postup: Zemiaky varíme v osolenej vode spolu s bobkovým listom a celým čiernym korením.

Bryndzové pirohy
Potrebujeme: na cesto: 500 g uvarených a pretlačených zemiakov 500 g polohrubej múky 1 vajce soľ na plnku: 3 väčšie uvarené a pretlačené zemiaky 200 g bryndze soľ na dokončenie: kyslú smotanu slaninku Postup: Z ingrediencií na cestu pripravíme tuhé a pevné cesto, ktoré rozdelíme na štyri časti a postupne každú vyvaľkáme a povykrajujeme z nich kolieska, ktoré

Tiramisu v pohári
Potrebujeme: 250 g mascarpone 75 g trstinového cukru 3 vajcia 4 PL nutely 5 PL mlieka 20 ks karamelových sušienok 1 PL vanilkového extraktu 1 KL amaretta Postup: Mlieko zohrejeme a zmiešame s nutelou.

Večera s…: Robert Gregorek, zástupca riaditeľa Botanickej záhrady UPJŠ
Robert Gregorek (55) študoval na Záhradníckej fakulte Mendelovej univerzity v Ledniciach. Okrem toho, že je botanik, vedec, včelár a chovateľ je aj zástupcom riaditeľa pre prevádzku Botanickej záhrady UPJŠ v Košiciach.

Hokaido koláčik
Na cesto potrebujeme: 100 g múky 100 g mletých lieskovocov 40 g cukru 80 g masla 1 vajce, soľ Postup: Všetko spolu zmiešame, vypracujeme cesto, zabalíme ho do fólie, odložíme do chladničky na 30 minút a následne rozvaľkáme do koláčovej formy.

Kuracie špízy s jablkami
Potrebujeme: 4 kuracie prsia 200 g anglickej slaniny 6 PL oleja 2 jablká soľ, mleté biele korenie 200 ml jablčnej šťavy Postup: Kuracie prsia nakrájame na kocky, osolíme, okoreníme, pokvapkáme olejom a dôkladne premiešame.

Perníková hrnčeková bábovka
Potrebujeme: 1/4 hrnčeka oleja 1 hrnček kryštálového cukru 1 PL kakaa 1 balíček prášku do perníka 1,5 hrnčeka mlieka 2 hrnčeky hladkej múky na ozdobu práškový cukor múka na vysypanie formy tuk na vymastenie formy Postup: Všetky ingrediencie na cesto dobre vymiešame.

Zeleninová polievka so syrom
Potrebujeme: 2 PL olivového oleja 3 strúčiky cesnaku 200 g zeleninovej mrazenej zmesi 50 g taveného syra 1 l zeleninového vývaru soľ, mleté čierne korenie 100 g strúhaného syra 100 ml sladkej smotany Postup: Na zahriatom oleji orestujeme mrazenú zeleninu domäkka.

Večera s…: Radoslav Fedor, krajský policajný riaditeľ
Radoslav Fedor šéfuje všetkým policajtom v Košickom kraji. Doma v kuchyni je však šéfom jeho manželka a ako sám vraví, bolo by hriechom niečo na tom meniť.

Jablkové palacinky
Potrebujeme: 250 ml mlieka 2 vajcia 100 g hladkej múky 2 kávové lyžičky oleja 1 štipku soli 1 jablko trochu mletej škorice [ad][/ad] Postup: V mlieku rozmixujeme vajcia, múku, škoricu, osolíme a pridáme postrúhané jablko a olej.