Gastronómia
Kuracie z hrnca
Potrebujeme: horné kuracie stehná paradajky papriku cibuľu cuketu baklažán korenie na pečené kurča balkánsky syr [ad][/ad] Postup: Zeleninu pokrájame, môžeme pridať aj hocijakú inú podľa chuti.
Večera s…: Tomáš Berzétei, riaditeľ Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru Košice
Tomáš Berzétei (46) je síce vyštudovaný strojár, od roku 2006 je však telom i dušou hasič. V Hasičskom a záchrannom zbore prešiel viacerými pozíciami.
Bravčové na zelenine v pivovej omáčke
Potrebujeme: 600 g bravčového stehna soľ mleté čierne korenie olej 2 dl svetlého piva 250 ml vývaru z bujónu koreňová zelenina 1 cibuľu 400 g šampiňónov zemiak [ad][/ad] Postup: Mäso nakrájame na kocky, osolíme, okoreníme.
Babkin jablčník
Potrebujeme: 400 g hladkej múky 250 g masla kypriaci prášok do pečiva 150 g práškového cukru 2 PL mlieka 2 vajcia Na plnku: 1 kg jabĺk vanilkový cukor kryštálový cukor mletú škoricu [ad][/ad] Postup: Na doske spracujeme všetky prísady na cesto a rozdelíme ho na dva rovnaké diely.
Bryndzové muffiny
Potrebujeme: 400 g lístkového cesta 250 g bryndze 2 vajcia 2 cibule 150 g oravskej slaniny 100 g kyslej smotany olivový olej soľ mleté čierne korenie [ad][/ad] Postup: Cibuľu očistíme a nakrájame na pásiky.
Zemiakový prívarok
Potrebujeme: 600 g zemiakov 3 bobkové listy 1 smotanu na šľahanie 5 guľôčok čierneho korenia 2 PL hladkej múky mletú červenú papriku šťavu z polovice citróna soľ, mleté čierne korenie, kôpor * PL=polievková lyžička [ad][/ad] Postup: Zemiaky varíme v osolenej vode spolu s bobkovým listom a celým čiernym korením.
Bryndzové pirohy
Potrebujeme: na cesto: 500 g uvarených a pretlačených zemiakov 500 g polohrubej múky 1 vajce soľ na plnku: 3 väčšie uvarené a pretlačené zemiaky 200 g bryndze soľ na dokončenie: kyslú smotanu slaninku Postup: Z ingrediencií na cestu pripravíme tuhé a pevné cesto, ktoré rozdelíme na štyri časti a postupne každú vyvaľkáme a povykrajujeme z nich kolieska, ktoré
Tiramisu v pohári
Potrebujeme: 250 g mascarpone 75 g trstinového cukru 3 vajcia 4 PL nutely 5 PL mlieka 20 ks karamelových sušienok 1 PL vanilkového extraktu 1 KL amaretta Postup: Mlieko zohrejeme a zmiešame s nutelou.
Večera s…: Robert Gregorek, zástupca riaditeľa Botanickej záhrady UPJŠ
Robert Gregorek (55) študoval na Záhradníckej fakulte Mendelovej univerzity v Ledniciach. Okrem toho, že je botanik, vedec, včelár a chovateľ je aj zástupcom riaditeľa pre prevádzku Botanickej záhrady UPJŠ v Košiciach.
Hokaido koláčik
Na cesto potrebujeme: 100 g múky 100 g mletých lieskovocov 40 g cukru 80 g masla 1 vajce, soľ Postup: Všetko spolu zmiešame, vypracujeme cesto, zabalíme ho do fólie, odložíme do chladničky na 30 minút a následne rozvaľkáme do koláčovej formy.
Kuracie špízy s jablkami
Potrebujeme: 4 kuracie prsia 200 g anglickej slaniny 6 PL oleja 2 jablká soľ, mleté biele korenie 200 ml jablčnej šťavy Postup: Kuracie prsia nakrájame na kocky, osolíme, okoreníme, pokvapkáme olejom a dôkladne premiešame.
Perníková hrnčeková bábovka
Potrebujeme: 1/4 hrnčeka oleja 1 hrnček kryštálového cukru 1 PL kakaa 1 balíček prášku do perníka 1,5 hrnčeka mlieka 2 hrnčeky hladkej múky na ozdobu práškový cukor múka na vysypanie formy tuk na vymastenie formy Postup: Všetky ingrediencie na cesto dobre vymiešame.
Zeleninová polievka so syrom
Potrebujeme: 2 PL olivového oleja 3 strúčiky cesnaku 200 g zeleninovej mrazenej zmesi 50 g taveného syra 1 l zeleninového vývaru soľ, mleté čierne korenie 100 g strúhaného syra 100 ml sladkej smotany Postup: Na zahriatom oleji orestujeme mrazenú zeleninu domäkka.
Večera s…: Radoslav Fedor, krajský policajný riaditeľ
Radoslav Fedor šéfuje všetkým policajtom v Košickom kraji. Doma v kuchyni je však šéfom jeho manželka a ako sám vraví, bolo by hriechom niečo na tom meniť.
Jablkové palacinky
Potrebujeme: 250 ml mlieka 2 vajcia 100 g hladkej múky 2 kávové lyžičky oleja 1 štipku soli 1 jablko trochu mletej škorice [ad][/ad] Postup: V mlieku rozmixujeme vajcia, múku, škoricu, osolíme a pridáme postrúhané jablko a olej.
Slivky v čokoláde
Potrebujeme: 30 sušených sliviek 200 ml rumu (pre deti vynecháme) 30 celých lúpaných mandlí 200 g tmavej čokolády 50 g pomletých orechov [ad][/ad] Postup: Slivky zalejeme v širšej miske rumom tak, aby boli ponorené a necháme ich cez noc marinovať.
Domáca huspenina
Potrebujeme: 1 bravčové zadné koleno 3 bravčové nožičky 0,5 kg bravčovej kože celé čierne korenie bobkový list 2 cibule 5 strúčikov cesnaku [ad][/ad] Postup: Do veľkého hrnca (6 – 8 litrov) vložíme všetko mäso.
Polievka z pečeného cesnaku
Potrebujeme: 2 veľké hlávky cesnaku 1 väčší zemiak 4 vetvičky čerstvého tymianu 1 cibuľa, nakrájaná na jemno 2 polievkové lyžice masla soľ mleté čierne korenie 1,5 L vývaru 2 polievkové lyžice kyslej smotany [ad][/ad] Postup: Rúru vyhrejeme na 200 stupňov Celzia.
Smotanový posúch
Potrebujeme: 300 g polohrubej múky 150 ml mlieka 40 g cukru 15 g kvasníc 50 g masla 2 vajcia 1 kávová lyžička soli 1 polievková lyžica kôpru 150 g údenej prerastenej slaniny 400 g kyslej smotany [ad][/ad] Postup: Urobíme kvások (trocha mlieka, múky a droždie zmiešame na riedke cestíčko a necháme pri izbovej teplote nakysnúť).
Večera s…: Zuzana Jusková, diaľková plavkyňa
Zuzana Jusková takmer pred troma rokmi ako prvá Slovenka úspešne preplávala kanál La Manche. Vraví, že práve počas zdolávania prielivu jedla najnechutnejšie jedlo.