Gastronómia
Naložte kapustu do fliaš
Ak si myslíte, že kyslá kapusta má korene v slovenskej, českej, francúzskej či nemeckej kuchyni, ste na omyle. Kyslú kapustu „vymyslela“ Džingischánova armáda, ktorá sa pri výpravách po Európe živila čínskou kapustou naloženou v ryžovom octe.
Košičania milujú Vietnam. Najviac chrumkavú kačicu!
Ryžové polia, lampióny, hluk na cestách, príjemní ľudia, ale i skvelá kuchyňa. Rozmanité chute sa miešajú s príjemnou arómou.
Citrónové cestoviny so špenátom
Potrebujeme: 350 g cestovín 200 g syru ricotta 50 g smotany na varenie 250 g baby špenátu veľký citrón 2 PL nakladaného zeleného korenia 1 PL masla soľ paradajky na ozdobu Postup: V miske zmiešame ricottu so smotanou na varenie.
Krémové tekvicové rizoto
Potrebujeme: 1 tekvicu (hokaido) 4 KL masla 1 cibuľu 3 šálky ryže (ideálne arborio) 1,5 L vývaru 0,2 L bieleho suchého vína soľ, čierne korenie mletú papriku sladkú tymián, rozmarín olivový olej 1 PL mascarpone parmezán [ad][/ad] Postup: Na úvod si očistíme tekvicu, ktorú rozdelíme na polovicu.
Mramorová bábovka s orechami a pomarančom
Potrebujeme: 125 g masla 240 g kryštálového cukru citrónová kôra 5 vajec 250 ml sladkej smotany 420 g hrubej múky 1 ks kypriaceho prášku 60 g čokolády na varenie 1 PL citrónovej šťavy 1 pomaranč 50 g vlašských orechov Poleva: 150 g práškového cukru, 1 bielok, 1 PL citrónovej štavy (cukor, bielok a citrónovú štavu
Hovädzie na divoko
Potrebujeme: 600 g hovädzieho stehna soľ mleté nové korenie 100 g koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen, zeler) 1 cibuľa olej 100 g šampiňónov 1,5 dl smotany 1 PL lyžica hladkej múky cukor ocot zavárané brusnice Postup: Hovädzie stehno pokrájame na hrubšie rezne, mierne naklepeme, osolíme a okoreníme mletým novým korením.
V Klase začali piecť už aj vlastný chlebík!
Sieť potravín Klas pozná už snáď každý Košičan. Neustále prináša niečo nové a ani teraz to nie je inak. Okrem výbornej Staromestskej mäsiarne s chutnými mäsovými výrobkami a kvalitným mäsom, ktoré je mimochodom spracované priamo v Košiciach, prichádza s ďalšou novinkou.
Šampiňónový krém
Potrebujeme: 400 g čerstvých šampiňónov 60 g masla 2 PL hladkej múky 800 ml slepačieho alebo zeleninového vývaru 200 ml smotany na šľahanie 3 strúčiky cesnaku štipka soli čierne mleté korenie Postup: Šampiňóny očistíme a nakrájame na drobno.
Slivková torta
Potrebujeme: 150 g polohrubej múky 1 vajce 2 PL práškového cukru 75 g tuku štipka soli trocha postrúhanej citrónovej kôry 750 g sliviek (čerstvé, ale môžu byť aj zavárané) maslová posýpka alebo mleta škorica práškový cukor na posýpanie Postup: Z preosiatej múky, vajca, cukru, tuku, soli a citrónovej kôry vymiešame krehké cesto, ktoré vyvaľkáme a
Ovocný mrežovník
Potrebujem: 500 g hladke múky 180 g rastlinného tuku 150 g práškového cukru 1 vajce štipka soli 2 dl mlieka 1 prášok do pečiva 1 žĺtok 500 g ovocia (môže byť čerstvé alebo mrazené a podľa chuti, napríklad jablká, slivky, maliny, višne, čerešne, atď.
Recept na chrumkavé kuracie stehná
Potrebujeme: 4 kuracie stehná 1 kg zemiakov 1 téglik sladkej smotany 200 g strúhaného syra 3 PL hladkej múky 1 PL mletej červenek papriky 1 PL vegety 1 PL korenia na kura 2 strúčiky cesnaku soľ Postup: Kuracie stehná rozpolíme.
Bravčové pliecko na mlieku a s koňakom
Potrebujeme: 1 kg bravčovej lopatky soľ mleté čierne korenie 3 PL koňaku 2 cibule 2 mrkvy 100 g zeleru 1 petržlen olej 3 klinčeky kúsok celej škorice celé čierne korenie 5 dl mlieka 3 – 4 PL maizény (podľa potreby) citrónová štava Postup: Masä umyjeme, osušíme, posolíme, okoreníme, potrieme koňakom a previažeme kuchynskou niťou.
Domáci karamelový puding s ovocím
Potrebujeme: 4 lyžice kryštálového cukru 5 dl mlieka 1 lyžica kukuričného škrobu (maizeny) 1 lyžica hladkej múky 150 g ovocia šľahačka Postup: Kryštálový cukor upálime v hlbšej rajnici na karamel.
Kurča po taliansky
Potrebujeme: 1 kurča soľ mleté čierne korenie 3 strúčiky cesnaku olej 3 menšie cibule 500 g rajčiakov (použiť môžeme aj stredne veľku konzervu pretlaku) 1 dl bieleho vína 1 vetvička rozmarínu cukor Postup: Kurča pokrájame na menšie porčie, osolíme, okorenímie a natrieme pretlačeným cesnakom.
Vychutnajte si pikantnú jeseň vo Vietname
Ázia patrí k najrozmanitejším kontinentom. Nielen v rámci kultúrneho dedičstva, prírody, či histórie, ale aj gastronómie.
Ryba na paprike
Potrebujeme: 4 pstruhy (použiť môžeme aj iný druh rýb) 1 citrón soľ 70 g masla rozmarín bazalka petržlenová vňať 3 strúčiky cesnaku 3 farebné papriky olej mleté čierne korenie Postup: Ryby očistíme, pokvapkáme citrónovou šťavou, posolíme z vonkajšej i vnútornej strany.
Mangový cheesecake v pohári
Potrebujeme: 1 balenie maslových sušienok 1 ks mango 1 balenie syra mascarpone alebo jemný tvaroh 1 balenie kyslej smotany 3 PL medu [ad][/ad] Postup: Najprv si pripravíme korpus tak, že rozdrvíme sušienky a poukládame ich na dno vysokých pohárov.
Hrachovica
Potrebujeme: 0,5 kg suchého hrachu 2 mrkvy 1 petržlen 2 cibule 4 párky 2 polievkové lyžice bravčovej masti 1 ČL majoránky 1 KL čierneho korenia 4 strúčiky cesnaku 2 litre vody [ad][/ad] Postup: Hrach namočíme na noc do studenej vody (ak nemáte dosť času, stačia 2 hodiny).
Guacamole
Potrebujeme: 1 zrelé avokádo 1 menšiu cibuľu 1 strúčik cesnaku citrónovú šťavu soľ, mleté čierne korenie mleté čili 10 ks cherry paradajok [ad][/ad] Postup: Zrelé avokádo rozrežeme.
Pudingová torta s ovocím
Potrebujeme: 2 vajcia 2 PL cukru 2 PL hladkej múky 1 PL oleja detské piškóty Puding: 1 l mlieka 2 pudingový prášok (čokoládový a vanilkový) 4 PL cukru Ozdoba: 1 plechovku ľubovoľného kompótu 1 vrecko červeného tortového želé cukor [ad][/ad] Postup: Vajcia s cukrom vyšľaháme do hustej svetlej peny.

