Nazbierajte si šípky a vyzbrojte sa na zimu vitamínmi. Na čo všetko ich môžete použiť?
Využite maximálny potenciál šípok
Azda najznámejšou formou na využitie šípok je čaj. Na čaj využívame rozdrvené a usušené šípky, ktoré zalejeme nie vriacou prevarenou vodou. Zmes vylúhujeme, pridáme med a môžeme konzumovať. Šípkový čaj pomáha pri problémoch so zápchou a obličkami.
Ak potrebujete extra príjem vitamínov, môžete si urobiť chutný domáci džem. Z jedného kilogramu šípok dokážete uvariť približne 5 menších zaváraninových fľaštičiek. Recepty sa líšia avšak úžasná chuť ostáva rovnaká.
Pre gurmánov sú v ponuke lahodné omáčky k hovädziemu či diviačiemu mäsu. Milovníci mokov si prídu na svoje pri výrobe šípkového vína, ktoré chuťou pripomína silné vína. Pre abstinentov je vhodný šípkový sirup, ktorý svojou žiarivo oranžovo-červenou farbou na stole vynikne.
Na čo si dať pri zbere pozor?
Vždy však dbajte na to, aby ste šípky nezbierali pri ceste a pri poliach, ktoré sú ošetrované chemickými postrekmi. Oberajte len zdravé, tvrdé plody, bez náznakov hnednutia a poškodenia. Pre lepšiu chuť šípok je vraj ideálne počkať na prvý mráz, avšak prví nedočkavci sa do zberu môžu pustiť už koncom septembra. Červené plody zbierajte do košíka, aby sa vám nezaparili. Pre vlastnú bezpečnosť sa vyzbrojte hrubšími záhradnými rukavicami a trpezlivosťou.
Zdroj: KH