TOTO sú potraviny, ktoré zaženú váš hlad a zároveň od nich nepriberiete
Ryby
Ďalšia potravina, ktorá je bohatá na vysoko kvalitné bielkoviny. Je tiež zdrojom omega-3 mastných kyselín, esenciálnych tukov. Podľa štúdie z roku 2008 omega-3 mastné kyseliny dokážu zvýšiť pocit nasýtenosti u ľudí s nadváhou. Vedci tiež zistili, že bielkoviny, ktoré sa nachádzajú v rybách majú silnejší vplyv na sýtosť ako tie, ktoré sa nachádzajú napríklad v kuracom alebo hovädzom mäse.
Polievky
Vo všeobecnosti sa tvrdí, že kvapaliny sú menej sýte ako pevné potraviny. Pri polievkach to tak však nie je. Výskum Inštitútu zdravia ukazuje, že polievky sú sýtejšie ako pevné jedlá obsahujúce tie isté zložky. Môžu tiež v žalúdku zostať dlhšie, a tak nám pomáhajú cítiť sa sýty dlhší čas.
Grécky jogurt
Túto potravinu môžeme konzumovať v ktorejkoľvek časti dňa. Je vhodný na raňajky, ale tiež popoludní na olovrant. Je hustejší ako obyčajný jogurt a má tiež väčšie množstvo bielkovín. V štúdií z roku 2013 sa zistilo, že ľudia, ktorí jedli grécky jogurt sa cítili sýti dlhšie a večeru jedli neskôr v porovnaní s ľuďmi, ktorí jedli bežný jogurt.
Zelenina a ovocie
Zelenina je plná vitamínov a minerálov, je to veľmi nízkokalorická potravina obsahujúca vlákninu a vodu. Jedenie šalátu pred jedlom nám môže pomôcť k tomu, aby sme skonzumovali menej kalórií. Ovocie obsahuje taktiež veľa vlákniny a pomáha nám spomaliť trávenie. Podľa Medzinárodného Inštitútu zdravia nás najviac dokážu zasýtiť jablká a pomaranče, avšak v celku a nielen ovocné šťavy.
Viac informácií nájdete na ďalšej strane
Odporúčané články
November tradične upriamuje pozornosť na jedno z najčastejších civilizačných ochorení súčasnosti – cukrovku. Svetový deň diabetu, ktorý pripadá na 14. novembra, má za cieľ zvýšiť povedomie verejnosti o tomto ochorení, ktoré podľa odborných odhadov postihuje každého desiateho človeka na svete.
Viac ako polovica Slovákov siaha pri bolestiach po voľnopredajných liekoch. Ukázal to reprezentatívny prieskum spoločnosti Kompava, podľa ktorého najčastejšie ide o bolesti chrbta, kĺbov a hlavy. Iba približne pätina opýtaných necháva bolesť prirodzene odoznieť, zatiaľ čo fyzickú aktivitu ako riešenie volí 15 percent a úpravu stravovania len šesť percent respondentov. Odborníci však upozorňujú, že potláčanie bolesti bez riešenia jej príčin môže viesť k chronickým problémom.

