Ako sa cítiť zdravo aj počas Vianoc?
Sviatky lásky a pokoja so sebou prinášajú množstvo jedla a alkoholu s ktorým naše telo musí zápasiť. Sladké koláče, kapustnica, zemiakový šalát, s mäsom alebo rybou, to všetko naše telo príjme počas jedného večera a niekoľkých nasledujúcich dní, často až dokým sa obrovské zásoby jedla neminú.
Nájdite si čas na pohyb
Väčšina z nás sa drží tradície a po ťažko stráviteľnej večery zasadne pred televíziu s cieľom sledovania rozprávok, Vianočných filmov alebo obdarovávania svojich blízkych darčekmi. Pravdou však ostáva, že aj počas Vianoc sa dá nájsť čas na pohyb ako v ktorýkoľvek iný deň. Záleží len na vás, či sa rozhodnete vybrať s rodinou aspoň na krátku prechádzku alebo si sami zacvičíte nejaké ľahšie cviky. Najbližšie ako si budete chcieť nabrať koláč si spomeňte na túto radu a namiesto toho sa vyberte niečo robiť. Uvidíte ako málo stačí na to, aby ste sa cítili lepšie.

Čas medzi jedlami
“Keď vydržíš do večera nepapať, uvidíš zlaté prasiatko.” Aj takto znie známa veta z Vianočnej reklamy, ktorú isto všetci dobre poznáme. Aká je ale pravda? Zlaté prasiatko s najvyššou pravdepodobnosťou neuvidíme, no môžeme ísť do lekárne nakupovať lieky na trávenie. Tento spôsob stravovania pre naše telo nie je vôbec zdravý a preto by sme si mali stravovanie rozdeliť na každé 3 až 4 hodiny. Naše telo bude oveľa lepšie stíhať tráviť a nebudeme sa cítiť ťažšie, ako vrece zemiakov.
Obmedzte alkohol a pite veľa tekutín
Na Slovensku je už tradíciou dopriať si počas sviatkov k jedlu aj nejaký ten štamprlík. V tomto prípade platí staré známe pravidlo a to, že všetkého veľa škodí. Alkohol bráni spaľovaniu tukov, je veľmi kalorický a človek, ktorý pije má často tendenciu k tomu niečo sústavne pojedať. Pri pití alkoholu sa telo začne zameriavať na jeho trávenie a samotné spaľovanie tuku z jedla sa už stáva druhoradé. Ak už si chcete spoločne pri Vianočnom stromčeku pripiť, nezabúdajte na dostatočný pitný režim a pite s mierou.

Zdroj: (SS)
Odporúčané články
Pečené kura na masle patrí medzi najobľúbenejšie klasiky slovenskej kuchyne. Kombinácia jemného mäsa, voňavého masla a korenín vytvára dokonale šťavnaté a chrumkavé jedlo, ktoré poteší každého milovníka domácej kuchyne. Tento tradičný recept ponúka jednoduchú prípravu a možnosť voľby prílohy – či už uprednostníte nadýchanú ryžu, alebo klasické varené zemiaky.
Pivovarský guláš patrí medzi najobľúbenejšie jedlá, ktoré spájajú silnú chuť hovädzieho mäsa, karamelizovanej cibule a výrazného vývaru. Vďaka pivu získava jemnú horkasto-sladkú arómu a plnšiu chuť, ktorá sa počas pomalého dusenia dokonale prepojí.
Čaj môžeme vnímať ako druhý najobľúbenejší nápoj po káve. Tento nápoj vie zahriať počas studených dní, uvoľniť telo, ale aj zlepšiť náladu. Existuje niekoľko stoviek druhov čaju, pričom mnohé z nich sa v domácnostiach používajú ako prírodné liečivá.


