Príroda lieči. Vyskúšajte jej silu
Jeseň a zima sú obdobia, kedy je zvlášť potrebné dbať na dostatok vitamínov, minerálov a zdravú vyváženú stravu. Pokiaľ vás už nejaká tá nepríjemnosť skolí, skôr než pobežíte do lékarne, môžete vyskúšať silu byliniek.
Odborníci z výživových poradní Naturhouse prinášajú pár praktických tipov, ako prírodnými metódami zatočiť s chrípkou, kašľom či prechladnutím a posilniť imunitu.
[ad][/ad]Pri kašli – zázvorový zábal
Dôkladne zmiešajte med, múku, olivový olej a zázvor. Výslednú zmes vložte na plátno, okolo ktorého zabaľte gázu. Pripevnite na prsia a prelepte náplasťou. Následne nechajte pôsobiť cez noc.
Pri chrípke – obyčajná cibuľa?
Naši predkovia na túto pálčivú zeleninu nedali dopustiť a jej liečebné pôsobenie je známe po stáročia. Čaj z cibule vďaka éterickým olejom obsiahnutým v cibuli pomôže upokojiť krk a uvoľniť nos pri nádche. Nemusíte sa báť cibuľovej chuti, ktorá nie je tak výrazná. Ak by nám nerobil med dobre pri kašli, vynecháme ho, jeho kryštáliky môžu dráždiť precitlivenú sliznicu a kašeľ naopak vyvolávať. Pri samotnom kašli potom môžeme siahnuť ešte po ďalších bylinách – tymiane, divozely
či čiernej baze.
Cibuľový čaj – ošúpte dve cibule a pokrájajte ich na kolieska. Dajte do hrnca, zalejte pol litrom vody a varte na miernom plameni desať až pätnásť minút. Následne sceďte. Môžete dochutiť medom, zázvorom alebo škoricou.
Na imunitu – kustovnica
Kustovnica čínska získala právom značnú popularitu po celom svete v oblasti zdravej výživy. Jej plody obsahujú množstvo vitamínov A a C, ktoré pomáhajú budovať imunitu a množstvo silnýchantioxidantov. Z vedeckých štúdií vyplýva, že látky obsiahnuté v kustovnici sú účinné v prevencii chorôb od bežného nachladnutia až po nádorové ochorenia
Čaj z kustovnice – dve lyžice sušenej kustovnice čínskej zalejte horúcou vodou. Môžete pridať med a citrón.
Pri prechladnutí – šípkový čaj
Dve lyžice šípok rozdrvte, prelejte pol litrom vody a nechajte cez noc lúhovať. Druhý deň nálev zľahka zohrejte na cca 80 stupňov. Následne šípky preceďte cez husté sito a môžete ešte dochutiť napr. medom.
Kto by pri príprave šípkového čaju polieval plody vriacou vodou alebo by ich dokonca varil, robil by zásadnú chybu. Pripravil by sa totiž práve o väčšinu vitamínu C, kvôli ktorému šípkový čaj pripravujeme a rovnako aj o ďalšie liečivé látky.