Zdravé zásoby v časoch epidémie
Každá zmienka o sprísnení opatrení voľného pohybu osôb či karantény v ľuďoch vyvoláva nepokoj a ďalšiu vlnu nákupnej horúčky. Z regálov predajní potravín mizne predovšetkým múka, ryža, cestoviny a konzervy. Výživoví poradcovia sa zhodujú na tom, že to je jedna z najnešťastnejších volieb vôbec.
Tieto potraviny samy o sebe nemajú takmer žiadnu výživovú hodnotu a sú to, teda až na mäsové konzervy, takmer čisté a ešte lepšie povedané, rafinované sacharidy. Nadmerný prísun týchto látok potláča funkciu imunitného systému, ktorú chce mať určite teraz každý človek naštartovanú na turbo výkon.
[ad][/ad]Nie je konzerva ako konzerva
Ani mäsové konzervy tento profil povzbudivo nevylepšia. Je známym faktom, že spracované mäsové výrobky, paštéty a údeniny sú jednými z najhorších potravín podporujúcich vznik diabetu tzv. druhého typu. Bielkoviny telo v boji proti obávanej viróze kľúčovo potrebuje, a teda kým máme možnosť kupovať čisté, menej tučné mäso, prevažne morčacie, králičie, hovädzie, prípadne kuracie, robme tak.
Časť nespotrebovaného mäsa môžeme dať do mrazničky. Ďalšie boxy v mrazničke prenecháme rybám: tresky, divoké lososy, makrely a tuniaky neprechádzajme bez povšimnutia. Ich mimoriadny obsah protizápalovo pôsobiacich omega-3 mastných kyselín podporuje mozog a nervovú sústavu preťaženú stresom posledných dní.
Existujú však konzervy, ktoré odporúčajú aj výživoví poradcovia. Sú to napríklad ryby ako sardinky či tuniaky, a to najmä ak ich nájdete vo vlastnej šťave.
„Medzi ďalšie priaznivo pôsobiace konzervy patria tiež paradajky či paradajkové passaty. Sú z nich nielen skvelé paradajkové polievky či omáčky, ale podusíte či upečiete s nimi mäso zdravým stredomorským spôsobom s množstvom sušených byliniek ako je rozmarín, tymian, oregano či bazalka. V takomto jedle samozrejme bude dobre chutiť aj u nás toľko obľúbený cesnak či cibuľa, ktoré vydržia dlho v špajze a zvlášť v časoch hroziacich vírusových epidémií s nimi nešetríme,“ odporúča Štěpánka Kutišová, výživová poradkyňa NATURHOUSE.
Potrebujeme najmä vitamíny
Naša imunita sa nezaobíde bez množstva podporných vitamínov. V obchode si navlečte jednorazové rukavice a vyberajte všetky druhy citrusov, jabĺk, hrušiek, šalátov, čerstvých bylín vrátane medvedieho cesnaku, zeleru, brokolice, reďkoviek, kalerábu a ďalších. Doma nakúpenú zeleninu a ovocie môžete podrobiť dezinfekčnej a detoxikačnej kúre v roztoku s jedlou sódou, čo je postup, ktorý nám aj v časoch po akútnej infekčnej vlne pomôže znížiť množstvo pesticídov z bežnej produkcie.
Obzvlášť dlho vydrží sortiment koreňovej zeleniny. Samostatnú kapitolu tvorí výroba kvasenej či kyslej zeleniny, ktorá navyše obohatí črevnú mikroflóru, a tým tak budovanie imunitnej obrany podporí.
Kyslá zelenina
Mnohí si isto pamätajú na pravidelnú výrobu domácej kyslej kapusty, ktorej sa venovali generácie našich prarodičov. To bol ich spôsob podpory vlastnej imunity a boja s dlhou zimou a zimnými nákazami.
„Ak máme tú možnosť, v menších prevádzkach lokálnych potravín či menších predajniach zeleniny, nakúpime dostatočnú zásobu nepasterizovanej kyslej kapusty, alebo si ju dokonca vyrobíme. Má dostatok vlákniny a probiotických baktérií uľahčujúcich zažívanie tak, aby sme si ho mohli pridať na tanier v okamihu, keď by nám dochádzala zásoba čerstvej zeleniny,“ odporúča Štěpánka Kutišová.
Čo robiť proti úbytku čerstvých vitamínov
Môžete tiež poistiť zásobou vrecúšok s mrazenou zeleninou, ktorú nakúpite vo viacerých druhoch, aby sa vám jej zloženie neprejedlo. Aj ovocie je možné zakúpiť predpripravené na výrobu domáceho smoothie v niekoľkých variáciách. Sušené, nedosladzované a nesírené druhy ovocia vydržia dlho a sú vhodnou desiatou či dezertom. Niekedy možno postačí preveriť vianočné zásoby orechov a sušeného ovocia a chýbajúce druhy dokúpiť. Chia semienka poslúžia na výrobu alternatívnych pudingov z rastlinných mliek v škatuliach, ktoré sa nekazia. Doplnené o mrazené bobuľové ovocie sú nielen chutné, výživné, ale aj zdravé.
Pre prípad dlhších výpadkov v zásobovaní rodiny by ste nemali zabúdať ani na dostatočnú zásobu kvalitného olivového či avokádového oleja. Ak ste milovníci masla, tak ho spracujte do podoby tzv. masla rozpusteného, ktoré má vysokú trvanlivosť. Aj balenie kokosového oleja môže byť vhodným doplnkom jedálnička.
Prílohové jedlá
Bolo by dobré, aby z regálov mizli skôr vrecúška so šošovicou a fazuľou a spolu s nimi zdravé korenie, ktoré ich prípravu vhodne podčiarkne, ako je kurkuma, zázvor, sušené bylinky a ďalšie.
Vhodným prílohovým jedlom sú aj varené zemiaky. Obchody sú však pripravené aj na náročnejších fajnšmekrov, ktorí vyhľadávajú bezlepkové prílohy typu pohánka či quinoa. Veľkému množstvu spotrebiteľov tiež imponuje veľmi jednoduchá príprava kuskusu či bulguru. Ak tieto obilniny doplníte o čerstvú zeleninu a bylinky, môžu byť príjemným spestrením domáceho jedálnička.
Ak si nechcete kuchyňu premeniť na domácu pekáreň a vyrábať vlastné celozrnné či kváskové ražné pečivo, môžete siahnuť po sušených krekrách či toastoch z celozrnnej múky s vlákninou.
Namiesto bežných cestovín môžete siahnuť po cestovinách z červenej šošovice, alebo tzv. sklenených rezancoch z fazuliek mungo. Hodiť sa môže aj krabicové balenie nesíreného kokosového mlieka. A ak budete mať šťastie, nezabudnite na veľkú porciu fermentovaného kimči či sušené sladké drievko, z ktorého môžeme uvariť antivírusovo pôsobiaci čaj.
[ad2][/ad2]