1. apríl – Deň bláznov. 3 tipy na overené žarty
Prvý apríl si už od nepamäti pripomíname ako Deň bláznov. Viete, na základe čoho slávime tento sviatok? Prečítajte si historické pozadie tohto milého sviatku, ktorý je známy po celom svete. Na záver sme si pre vás pripravili 3 tipy na prvoaprílové žartíky.
História Dňa bláznov
Deň bláznov má svoje korene ešte v dávnom stredoveku, kedy ľudia slávili začiatok roka 25. marca. Tradičné oslavy končili až 1. apríla, avšak s príchodom gregoriánskeho kalendára sa začiatok roka presunul práve na 1. apríla. V stredoveku sa však informácie šírili iba ústnym podaním, a teda po ľuďoch, ktorí chodili pešo a šírili novinky.
Mohlo by vás zaujímať: Košičanka Natália je držiteľkou prestížnych ocenení. Na Farme si otestovala psychiku
Kým sa zmena dátumu oslavovania Nového roka dostala do všetkých kútov, prešla veľmi dlhá doba. Preto neinformovaní ľudia zotrvali pri slávení Nového roka 1. apríla. Mnohým však boli na smiech, považovali ich za bláznov, čo neskôr vyústilo do žartov.
Zaujímavosti
Ako na svojej stránke uvádzajú bystricoviny.sk, vo svete sa Deň bláznov oslavuje rôznymi spôsobmi.
Tú tie najzaujímavejšie:
- V Škótsku sa Deň bláznov oslavuje až dva dni, kedy si 2. apríla obyvatelia Škótska osvojili ako „Zadkový deň“. Ľudia si na chrbát lepia papierik ,,Kopni ma!” tak, aby si to nik nevšimol.
- V Nemecku bolo v známom denníku 1. apríla 1993 oznámené, že všetky sobáše uzavreté v NDR nenadobudli svoju platnosť. Išlo o žart.
- Francúzi Deň bláznov oslavujú takisto nezvyčajným spôsobom. Lepia si na chrbát papierové ryby tak, aby si to nikto nevšimol.
- Ľudové povesti uvádzajú, že 1. apríla Boh zhodil z nebies Lucifera.
Mohlo by vás zaujímať: Ich recepty ľudia milujú! Klaudi Rimka a Chlop v kuchyni nám prezradili viac z ich života
Tipy na prvoaprílové žarty
- Zubná pasta ako náplň Orea. Ešte ste o tomto žarte nepočuli? Je to veľmi jednoduché. Oreo keksíky zbavíte sladkej plnky a nahradíte ju zubnou pastou. Pracujte precízne, aby vás neprezradila inak vyzerajúca náplň. Ponúknite vašich blízkych alebo kolegov a čakajte na ich rekaciu.
- Čierne korenie namiesto zrnkovej kávy. Máte vo svojom okolí kávičkára? Tento žartík, by ste mali určite skúsiť. Vymeňte zrnká v kávovare za celé čierne korenie a čakajte na reakaciu vašich blízkych.
- Fén s múkou. Ak si váš blízky fénuje každé ráno vlasy, mali by ste to využiť! Štipka múky vo féne dokáže narobiť veľa srandy.
(NM)
Odporúčané články
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Tento recept ponúka chutný a zdravý spôsob, ako pripraviť papriky so sviežou plnkou z bulguru, fety a aromatických byliniek. Skvelá voľba pre ľahší obed alebo večeru.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.