7 prekvapujúcich faktov o pápežovi
Zaiste každý z vás vie, kto je aktuálnym pápežom a určite by ste vedeli vymenovať aj minimálne dvoch jeho predchodcov. Rovnako všetci viete, že pápež sídli vo Vatikáne. Sú však isté veci, o ktorých určite ani len netušíte. Prinášame vám 7 faktov, ktoré ste zaručene o pápežovi nevedeli.
1. Teenager pápežom?
Neexistuje žiadne oficiálne vymedzenie toho, koľko rokov by mal mať pápež. Najmladším pápežom vo vatikánskej histórií je pápež John XII., ktorý sa stal Svätým otcom vo svojich osemnástich rokoch. Takisto však existoval aj najstarší Svätý otec, Klement X., ktorý mal takmer 80 rokov, keď bol zvolený za pápeža. Je teda teoreticky možné, aby sa stal pápežom aj mladší človek, napríklad teenager.
2. Pápež chodí na spoveď
Pápež je síce Svätým otcom, ale ani ten nie je oslobodený od spovede. V skutočnosti sa pápež spovedá oveľa častejšie ako bežný katolík, ktorý navštevuje spovednicu iba vtedy, keď sa dopustí hriechu. Pápež Ján Pavol II. a Benedikt XVI. chodili na spoveď každý týždeň.
3. Je hlavou svojej vlastnej krajiny
Okrem toho, že je pápež hlavou cirkvi, je takisto hlavou zvrchovaného mestského štátu Vatikán, ktorý má približne 900 obyvateľov.
4. Má vlastnú nemocnicu
Vatikán má vlastný Fond pomoci v oblasti zdravia, vďaka ktorému sa za návštevu lekára neplatí. Platí sa iba dodatočný poplatok 0.75 dolára za recepty, laboratórne testy, RTG žiarenie alebo ultrazvuk.
Zaujímavosť: Aj teraz, keď je Benedikt XVI. na dôchodku, môže naďalej využívať nemocničné služby zdarma.
Odporúčané články
Polícia vyzýva motoristov, aby mysleli na prezutie zimných pneumatík včas, a takisto, aby mysleli na ďalšie povinnosti, ktoré by mali splniť pred jazdou počas zimného obdobia. Za nesplnenie týchto povinností hrozí vodičom mastná pokuta!
Pred Nežnou revolúciou sme na väčšinu tovarov a služieb robili dlhšie, dožívali sme sa menej rokov a výrazný rozdiel je aj v ponuke, z ktorej si môžeme vyberať. Napriek tomu prežíva mýtus, že dnes sa žije horšie než v roku 1989.
Kapustové strapačky s údeným mäsom patria medzi najobľúbenejšie tradičné jedlá slovenskej kuchyne. Sú jednoduché na prípravu, plné výrazných chutí a skvele zasýtia. Kombinácia čerstvo uvarených strapačiek, kyslej kapusty a údenej slaniny či mäsa vytvára jedlo, ktoré sa na stole objavuje najmä v chladnejších mesiacoch.


