Ako vás na Vianoce obchody donútia k nákupu? Používajú TIETO psychologické triky

Vianočné kampane, veľké zľavy či doprava zadarmo. Pred Vianocami akoby sa so zľavami roztrhlo vrece. Ako ovplyvňujú naše nákupné správanie a prečo zrazu máte pocit, že všetko potrebujete?
Ide naozaj o triky alebo o geniálny marketing spoločností? Pred sviatkami ako je Valentín či Veľká noc sú obchody plné tematických cukroviniek a čokolád. Vianočné sviatky sú pre obchodníkov ešte viac využiteľné. Obchody sú náhle vyzdobené vianočnými ozdobami, falošným snehom a vločkami a niektoré dokonca aj vysvietené vianočnými svetielkami. A vy máte nielen chuť sa nimi kochať, ale v nich aj nakúpiť. Prečo je to tak?
Efekt nedostatku
Vďaka efektu nedostatku máme náhle pocit, že ak je niečo zriedkavé alebo dostupné len na krátku dobu, je potrebné tomu venovať aj väčšiu pozornosť. Tým, že máme dátum Vianoc zafixovaný v našich mysliach, poznáme presný deň, do ktorého musíme stihnúť tieto veci nakúpiť.
Navyše ako zriedkavé nevnímame len tieto produkty, ale aj celý sviatok. Máme v hlave pocit, že ak sa nezúčastníme vianočných nákupov, prídeme o dôležitý sociálny zážitok. S týmto efektom sa spája pominuteľnosť kampaní. Tým, že poznáme presný dátum, kedy sa daná kampaň skončí, máme aj pocit, že ju musíme stihnúť.
V skratke, vnímame, že ak niečo nekúpime, alebo celkovo nebudeme robiť vianočné nákupy, budeme mať pocit, že sme prišli o niečo vzácne. Netreba teda zabúdať na to, že Vianoce nie sú jediným sviatkom, kedy môžete svojej rodine dokazovať, ako vám na nej záleží.
Pokračovanie nájdete na druhej strane.
Odporúčané články

Veľkonočné sviatky na Slovensku sú späté s tradíciami a bohatým pohostením, od klobás a šunky po koláče a veľkonočnú hrudku. Aby ste si mohli užiť tieto dobroty bez obáv z priberania, prinášame tri praktické rady, ktoré vám pomôžu udržať rovnováhu a zdravý prístup k jedlu počas sviatkov.

Veľkonočné sviatky prinášajú na stoly tradičné dobroty, no ich nadmerná konzumácia často vedie k zdravotným problémom. Na urgentnom príjme Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura (UNLP) v Košiciach každoročne ošetrujú pacientov so zvracaním, hnačkami, žlčníkovými kolikami či otravou alkoholom. Ústavný dietológ UNLP Košice Miroslav Paľko odporúča zamerať sa na ľahko stráviteľné jedlá, zeleninu a striedmosť, aby sviatky neohrozili zdravie.

Jednoduché, rýchle a plné chutí – presne také je kuracie soté s paprikou a šampiňónmi, ktoré si zamiluje celá rodina. Šťavnaté kuracie prsia v jemnej smotanovej omáčke s farebnou zeleninou a voňavou ryžou tvoria ideálny obed alebo večeru na každý deň. Vyskúšajte tento osvedčený recept, ktorý zvládnete za pár desiatok minút a ktorý vás poteší nielen výbornou chuťou, ale aj krásnou farebnosťou na tanieri.