Borovička, oškvarky či žinčica. Toto sú najhoršie hodnotené slovenské klasiky
Taste Atlas je online sprievodca tradičným jedlom, ktorý zhromažďuje rôznorodé recepty, príspevky o jedlách a ingredienciách a tiež aj hodnotenia alebo recenzie na obľúbené či menej obľúbené jedlá. Tentokrát prichádza s rebríčkom založeným na hodnotení jedál zo Slovenka. Pozrite sa, ako sa umiestnili naše lokálne špeciality.
Kokosové ježe
Nielen medvedie labky, ale aj kokosové ježe patria medzi obľúbené pochúťky Slovákov. Na rozdiel od labiek sa s nimi nečaká len na Vianoce, ale sú podávané počas rôznych osláv a sviatkov v priebehu roka. Tvarom sa podobajú na ježka, z čoho je aj odvodený aj ich názov. S ježkom však už nič viac spoločné nemajú, keďže na ich prípravu potrebujete len maslo, múku, cukor, mlieko, kokos a čokoládu. Základom je vyváľať hotové koláčiky v kokose a ježe sú na svete.
Tekovský salámový syr
Ďalší syrový produkt obsadil 4. miesto v tomto rebríčku. Tekovský salámový syr je špecifický svojim podlhovastým valcovitým tvarom a je vyrobený z pasterizovaného kravského mlieka. Podľa názvu je značné, že pochádza z regiónu Tekov, ktorý je známy výrobou syra a vinohradníckymi oblasťami. Jeho textúra je mäkká a môžete si ho vychutnať v údenej alebo neúdenej podobe.
Žinčica
Žinčica vzniká ako vedľajší salašnícky produkt (pri výrobe ovčích syrov) a je označovaná za tradičný nápoj salašníkov. Je to prevarená srvátka, z ktorej sa po zahriatí urobí nazrážaná vrstva a z nej sa vytvorí žinčica. Jej chuť a vôňa je intenzívna, sladkastá až kyslastá, a práve to je dôvod, prečo ju niektorí nemajú radi.
Spišská borovička
Hneď za žinčicou nasleduje ďalší najhoršie hodnotený slovenský nápoj, no z kategórie alkoholických. Ide o borovičku, slovenskú klasiku, ktorá sa teší obľube domácich. Má typickú chuť a arómu po borievkach. Zvyčajne je mimoriadne silná a s podielom alkoholu viac ako 40%, zrejme preto je ľudovo označovaná aj ako “pomsta z lesa”. Na Slovensku je tak obľúbená, že má dokonca svoj vlastný medzinárodný deň, ktorý pripadá na 24. júna.
Liptovská saláma
Ide o mäsový výrobok pozostávajú z hovädzieho a bravčového mäsa, doplnený o ďalšie korenie a ingrediencie. Jej špecifickú chuť určuje predovšetkým kombinácia dvoch druhov mäsa. Ide o jemne slanú a korenenú salámu, vhodnú pre studenú kuchyňu a nárezy.
Zdroj: Taste Atlas (BH)
Odporúčané články
Na Slovensku sú veľkonočné sviatky hlboko zakorenené v kresťanskej tradícii, o čom svedčia unikátne rituály a obyčaje, ktoré sa dejú počas Veľkého týždňa. Tradície sú pestrým zrkadlom kultúrnych a náboženských rozmanitostí po celom svete. Zaujíma vás, ako vyzerajú sviatky v iných krajinách?
Zdobenie veľkonočných vajíčok je tradícia, ktorá sa teší veľkej popularite v mnohých kultúrach po celom svete. Táto tradícia, ktorá sa vyvinula v priebehu storočí, má nielen estetický význam, ale je aj bohatá na symboliku a historický význam. Zaujíma vás, ako si môžete vyzdobiť veľkonočné vajíčka sami doma?
Veľkonočné sviatky sú nielen časom radosti a osláv, ale aj obdobím, ktoré je bohaté na rôzne povery a ľudové zvyklosti. Tieto povery sú často odrazom starodávnych predstáv a otázka, či im veriť alebo nie, je na osobnej voľbe každého z nás.