Bránami košicej zoo prešli už štyri milióny návštevníkov
Košická zoologická záhrada, ktorá je otvorená od roku 1986, v piatok 27. júla privítala svojho štvormiliónteho návštevníka. Zaznamenala tak ďalší významný medzník vo svojej histórii.
Jubilejného návštevníka privítali pri bránach zoo v piatok popoludní. Stala sa ňou Viktória Vavreková, študentka gymnázia v Bardejove. Na výlet do Košíc prišla s otcom, mamou a mladšou sestrou. Viktória miluje zvieratá a veľmi dlho sa pohrávala s myšlienkou, že sa stane veterinárnou lekárkou.
[ad][/ad]Ľudí lákajú na atrakcie
Ako ďalej informovala vedúca oddelenia vzdelávania a marketingu košickej zoo Eva Malešová, návštevnosť zoo od roku 2013 pravidelne prekračuje 200-tisícovú hranicu. Pričinilo sa o to otvorenie DinoParku, ale aj príchod atraktívnych exotických zvierat.
Prvého návštevníka zoo privítala v lete roku 1985. „O skúšobnú, len niekoľkodňovú prevádzku vtedy prejavilo záujem šesť a pol tisíc návštevníkov, ktorí sa znovuotvorenia dočkali až 1. mája 1986. Odvtedy je Zoologická záhrada Košice otvorená nepretržite, hoci počas svojej histórie niekoľkokrát musela zatvoriť svoje brány. Išlo skôr o výnimočné situácie, ako bol výskyt besnoty, vtáčia chrípka, ale napríklad aj snehová kalamita,“ uviedla Malešová.
(TASR, PS)
[article slug=”kosicka-zoo-sa-opat-rozrastla”][/article]Čítajte aj:
Odporúčané články
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.
Grilovaný baklažán v kombinácii so sviežou paradajkovou omáčkou a lahodným halloumi je ideálnym receptom na ľahké a výživné jedlo. Tento jednoduchý pokrm je vhodný ako hlavné jedlo alebo ako príloha na letné grilovanie.