Eiffelova veža v Paríži oslavuje 130. narodeniny
Paríž oslavuje v stredu 130. narodeniny svetoznámej Eiffelovej veže a pri tejto príležitosti je pripravená veľkolepá laserová šou, ktorá bude rekapitulovať celú históriu pamätihodnosti.
Najprv pod monumentom, známym ako Železná dáma, zorganizovali gigantickú akciu – “občerstvenie” až pre 1300 pozvaných detí.
Na fasáde veže sa uskutoční 12-minútová laserová svetelná šou, ktorá sa začne v stredu večer o 23.00 h SELČ a budú ju opakovať do piatka. Bude zdarma a uvidia ju aj z neďalekých štvrtí. Na vežu vyliezli profesionálni horolezci a pripevnili tam svetlá pre dosiaľ nevídanú šou, avizovala tlačová agentúra AP.
[ad][/ad]Na vrch kovovej konštrukcie v blízkosti rieky Seina vyjde každý rok približne šesť miliónov ľudí, okrem ďalších davov návštevníkov, ktorí si ju prídu aspoň pozrieť.
Veža je dielom firmy staviteľa Gustava Eiffela a navrhli ju pre Svetovú výstavu v roku 1889. Vtedy sa zároveň oslavovalo 100. výročie Francúzskej revolúcie. V tom čase bola Eiffelova veža najvyššou budovou na svete a vďaka prísnym pravidlám plánovania mesta sa aj dnes výrazne týči do výšky nad panorámou Paríža.
Eiffelovu vežu sprístupnili verejnosti prvýkrát 15. mája 1889, niekoľko dní po jej slávnostnom otvorení na Svetovej výstave.
(TASR, SŠ)
[ad2][/ad2]Odporúčané články
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.
Každoročne vznikne na Slovensku približne 200 požiarov spôsobených nepozornosťou pri varení alebo zlým technickým stavom kuchynských spotrebičov. K 31. októbru tohto roku evidovali hasiči už 147 takýchto udalostí, pričom v desiatich percentách prípadov došlo aj k zraneniu.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.