Extrémne podmienky na život v najmrazivejšom mieste sveta

Miesto, ktoré je považované za najchladnejšie na zemi, sa nazýva Jakutsko a nachádza sa v Rusku. Januárové teploty sa pohybujú niekde medzi -28 až -47°C. V tejto republike sa nachádza dedina s názvom Ojmjakon. Najväčšou zaujímavosťou je nameranie rekordne mrazivej teploty z roku 1886, a to iba -69°C. Ako sa žije v extrémnych podmienkach sa dozviete v článku.
Sibírsky pól chladu je označenie, ktoré úzko súvisí práve s Jakutskom. Zima trvá takmer 10 mesiacov a extrémne teplotné rozdiely medzi letom a zimou často spôsobujú záplavy. Rieka pretekajúca Jakutskom rozmŕza len na pár mesiacov v roku. Tieto chvíle využívajú na dovoz potravy a iných potrebných surovín. Zaujímavý dokument o tomto meste chladu si môžete pozrieť aj na YouTube.

Ľudia v tomto meste skúšajú rôzne experimenty, ktoré ukazujú extrémnu zimu. Ak pri veľmi nízkych teplotách vylejete do vzduchu vriacu vodu, automaticky sa premení na ľad. Zabudnúť môžete aj na vešanie mokrého oblečenia vonku, pretože sa onedlho zmení na kus ľadu. Kovové rámy na okuliaroch nie sú v týchto podmienkach dobrou voľbou. Kvôli chladu by sa kov mohol prilepiť na kožu.
Bežnou súčasťou života v Jakutsku sú naštartované autá, v ktorých nikto nesedí. Pri vychladnutí motora by sa jednoducho mohlo stať, že auto zamrzne. Predaj mrazených potravín a rovnako aj ich udržiavanie je v tejto krajine, ako jedna z mála vecí, naozaj jednoduché. Mrazené potraviny sa totiž predávajú na ulici. Z okien bytoviek často visia tašky s mrazenými produktmi, ktoré sa v tejto zime nerozmrazia. Vonku je totiž nižšia teplota ako v mrazničke. Tieto zaujímavosti dokumentuje video od Discover With Cenet.

Bežnou záležitosťou je tiež nosenie náradia v aute. V krajine sú miesta, kde nie je signál. Keby sa teda šoférovi pokazilo auto a on by ho nestihol opraviť za krátku chvíľu, je možné, že by umrzol. Autá majú dokonca dvojité sklá, aby sa chlad nedostal hneď do vnútra. Preto musia byť obyvatelia vždy pripravení na život v ťažkých podmienkach.
(VT)
Odporúčané články

Krémová pórová polievka so zemiakmi a smotanou je ideálnym tipom na ľahký obed či teplé predjedlo. Vyniká jemne nasladlou chuťou póru, krémovou konzistenciou a jednoduchou prípravou. Pripravená z niekoľkých bežných surovín, zasýti aj poteší – a výborne chutí s kúskom čerstvého chleba alebo sypaná čerstvými bylinkami.

Dnes 5. júla si Slovensko každoročne pripomína príchod solúnskych bratov Konštantína (neskôr Cyrila) a Metoda na územie Veľkej Moravy. Ich misia v roku 863 sa stala základom nielen duchovného, ale aj kultúrneho a vzdelanostného rozvoja slovanských národov.

Strata alebo krádež dokladov na dovolenke môže byť stresujúcou skúsenosťou, najmä vo veľkých európskych metropolách ako Taliansko či Španielsko.