Fóbia z piva či dotykov. TOTO sú ďalšie špecifické fóbie
V predošlých článkoch ste si mohli prečítať o rôznych zvláštnych fóbiách. Strach zo svorky či panika zo sobáša patria medzi divné fóbie. V dnešnom článku sa dočítate nie len o fóbii z telesných pachov ale napríklad aj o zvláštnosti, akou je strach z piva.
Tafefóbia
Chorobný strach pred pochovaním zaživa sa nazýva tafefóbia. Základ slova pochádza z gréčtiny, kde taphos znamená hrob. Strach z pochovania zaživa nie je žiadnou výnimkou, avšak ak sa z prirodzenej obavy vyvinie nekontrolovateľný strach, hovoríme o fóbii. Stránka strach.blogspot.com, uvádza, že ľudia trpiaci klaustrofóbiou majú tendenciu výskytu tafefóbie.
Bromidrosifóbia
Jedna zo špecifických fóbií, ktorá dokáže ľudí naozaj potrápiť. Tento iracionálny strach je spôsobený telesnými pachmi. Ľudia trpiaci bromidrosifóbiou sa boja nie len svojho potu, ale neznášanlivosť sa prejavuje najmä na miestach ako šatne pre športovcov, telocvične či posilňovne. Príznaky fóbie sú zvyčajne nekontrolovateľné.
O ďalších fóbiách sa dočítate na druhej strane.
Odporúčané články
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.