Fotoglosa: Mrázik po košicky
Košice zastihla prudká zmena počasia. Všetci dookola drkoceme zubami a babušíme sa do teplých kabátov a šálov, no istému horkokrvnému mladíkovi to evidentne vonkoncom neprekáža. Takto sa totiž prechádzal po meste a okoloidúci iba vyvaľovali oči. Jednej pani to nešlo do hlavy a tak mu položila logickú otázku – ukradli vám oblečenie? Chlapec s úsmevom na perách odpovedal: „Ale kdeže, iba otužujem!“ Spomeňte si na Nastenku z legendárnej rozprávky. Aj ona bola voči Mrázikovi vľúdna. No hoci je otužovanie zdravé, človeku skôr napadne odpoveď nešikovnej, hlúpej a škaredej Marfuše: „Čo ti šije, ty hlupák starý (vlastne mladý)?“
[ad][/ad] [ad3][/ad3]Odporúčané články
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.