Inšpiratívna Košičanka preplávala prieliv medzi Francúzskom a Anglickom
V dnešnom rozhovore si predstavíme unikátnu plavkyňu Zuzanu Juskovú, ktorá je rodenou Košičankou. Svoj život zasvätila plávaniu už od útleho detstva. Na svojom konte má okrem mnohých titulov aj neuveriteľný úspech v podobe preplávania Lamanšského prielivu, ktorý zdolala za rekordný čas. O jej plánoch, detstve, ale aj o živote sa dočítate viac v rozhovore.
Ako vyzeral Váš deň?
,,Spolu s cestou a mojím denným programom som domov dorazila až okolo 20. hod. večer. Išla som sa učiť a spať, aby som stihla byť ráno včas na bazéne. Ráno som vstávala o 4:20, a keď na to takto spätne pozerám… Bol to riadny masaker! Takto som fungovala až kým som nemala 21. Samozrejme, medzi všetkými povinnosťami boli aj súťaže, sústredenia a presúvanie sa po svete.”
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ: Ich recepty ľudia milujú! Klaudi Rimka a Chlop v kuchyni nám prezradili viac z ich života
Drina alebo talent?
,,V mojom prípade zohral úlohu určite aj talent, no 90% bolo vydretých. Mne to aj takto vyhovovalo. Keďže bola moja matka alkoholička, a ako dieťa som sa za ňu hanbila. Otec bol veľmi prísny. Robila som všetko preto, aby som trávila čím viac času vo svete.“
Čo považujete za Váš najväčší úspech?
,,V reprezentácii som bola skoro celú dobu môjho plaveckého života. Majsterka ČSSR, ČSFR, SR, širšia nominácia na OH, ale za najväčší úspech pokladám preplávanie La Manche s rekordným časom. Na preplávanie kanálu som sa pripravovala denno-denne 3 roky. Mesačne som musela naplávať cca 180 km, čo predstavuje skutočne veľa času. Pomedzi to rodina, deti a práca. Bol to masaker, ale stálo to zato! Po preplávaní kanálu som túžila takmer 30 rokov, ale vždy bolo všetko prednejšie ako ja. Keď moje deti odrástli, tak som si povedala, že nastal čas, aby som sa venovala svojim túžbam. Aj keď to bolo namáhavé, nikdy mi nenapadlo vzdať sa.“
Pokračovanie nájdete na ďalšej strane.
Galéria
Odporúčané články
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.
Tento recept ponúka chutný a zdravý spôsob, ako pripraviť papriky so sviežou plnkou z bulguru, fety a aromatických byliniek. Skvelá voľba pre ľahší obed alebo večeru.
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.