Káva a jej blahodarné účinky. S týmto vám dokáže pomôcť
Kým niektorí preferujú kvalitnú horkú kávu, iní uprednostnia mliečne varianty kávy, ako je cappuccino či latté. Vedeli ste však, že práve kombinácia mlieka a kávy môže mať protizápalové účinky? Prečítajte si tie najzaujímavejšie informácie o pití lahodného čierneho moku, o ktorých ste doposiaľ nepočuli.
Protizápalové účinky kávy s mliekom
Nedávno zverejnená štúdia, ktorá preukazuje protizápalové účinky kávy s mliekom, tvrdí, že kombinácia antioxidantov z kávy s mliečnymi bielkovinami pôsobí protizápalovo. Na otázky týkajúce sa účinkov kofeínu na ľudské zdravie pre našu redakciu odpovedal lekár Internej kliniky Nemocnice AGEL Košice-Šaca MUDr. Pavol Fülöp.
Mohlo by vás zaujímať: Na Ťahanovciach by mohlo vyrásť menšie trhovisko
,,Autori štúdie úspešne ukázali, že polyfenoly sa viažu na bielkoviny v kávovom nápoji s mliekom. Protizápalové účinky sa v prípade pitia kávy s mliekom posilnili až na 2,5 násobok. A teda konzumácia kávy s mliekom alebo aj kapučína, ako začal páter Marco D’Aviano po epickej bitke pri Viedni už v roku 1683, by mohla byť prospešnejšia ako čistá káva,” ozrejmil Fülöp.
Koľko šálok kávy by sme mali vypiť?
,,Konzumácia kávy sa zdá vo všeobecnosti bezpečná, pričom najväčšie zdravotné benefity by sa mali dosiahnuť pri troch až štyroch šálkach denne,” uviedol MUDr. Pavol Fülöp. Zatiaľ čo mnohé z výhod kávy pravdepodobne vyplývajú z jej obsahu kofeínu, zdá sa, že aj káva bez kofeínu ponúka určité zdravotné výhody.
Čo nastane po náhlom obmedzení kofeínu?
Kofeín má niekoľko charakteristík potenciálne návykových drog. Známe sú rôzne abstinenčné príznaky po náhlom ukončení dlhšieho obdobia užívania, ako napr.:
- bolesť hlavy,
- únava,
- úzkosť,
- podráždenosť,
- depresívna nálada,
- ťažkosti so sústredením.

Na ďalšej strane sa dočítate, aké benefity prináša pitie kávy.
Odporúčané články
Pripravte si tradičné slovenské jedlo, ktoré nechýba na žiadnom vianočnom stole ani v nedeľnom obedovom menu. Krok za krokom vám ukážeme, ako dosiahnuť dokonalý vyprážaný bravčový rezeň so studeným zemiakovým šalátom, ktorý chutí presne tak, ako si ho pamätáte z detstva.
Vianočná kapustnica patrí k neodmysliteľným pokrmom štedrovečerného stola a v mnohých domácnostiach sa dedí z generácie na generáciu. Spojenie kyslej kapusty, údeného mäsa, húb a korenín vytvára výraznú chuť, ktorá je typická pre slovenské Vianoce. Prinášame osvedčený recept v novinovom spracovaní, ktorý počíta s klasickými surovinami aj tradičným postupom prípravy. Polievka chutí najlepšie po odstátí a je vhodná na prípravu aj deň vopred.
Špenát s volským okom a zemiakmi patrí medzi klasické, rýchle a výživné jedlá slovenskej kuchyne. Spojenie krémového špenátu, jemných varených zemiakov a čerstvo pripraveného volského oka vytvára jednoduchý, no mimoriadne chutný obed či večeru. Tento recept je nenáročný na prípravu, vyžaduje iba bežné suroviny a zvládnete ho pripraviť aj počas rušného dňa.