Káva a jej blahodarné účinky. S týmto vám dokáže pomôcť
Kým niektorí preferujú kvalitnú horkú kávu, iní uprednostnia mliečne varianty kávy, ako je cappuccino či latté. Vedeli ste však, že práve kombinácia mlieka a kávy môže mať protizápalové účinky? Prečítajte si tie najzaujímavejšie informácie o pití lahodného čierneho moku, o ktorých ste doposiaľ nepočuli.
Protizápalové účinky kávy s mliekom
Nedávno zverejnená štúdia, ktorá preukazuje protizápalové účinky kávy s mliekom, tvrdí, že kombinácia antioxidantov z kávy s mliečnymi bielkovinami pôsobí protizápalovo. Na otázky týkajúce sa účinkov kofeínu na ľudské zdravie pre našu redakciu odpovedal lekár Internej kliniky Nemocnice AGEL Košice-Šaca MUDr. Pavol Fülöp.
Mohlo by vás zaujímať: Na Ťahanovciach by mohlo vyrásť menšie trhovisko
,,Autori štúdie úspešne ukázali, že polyfenoly sa viažu na bielkoviny v kávovom nápoji s mliekom. Protizápalové účinky sa v prípade pitia kávy s mliekom posilnili až na 2,5 násobok. A teda konzumácia kávy s mliekom alebo aj kapučína, ako začal páter Marco D’Aviano po epickej bitke pri Viedni už v roku 1683, by mohla byť prospešnejšia ako čistá káva,” ozrejmil Fülöp.
Koľko šálok kávy by sme mali vypiť?
,,Konzumácia kávy sa zdá vo všeobecnosti bezpečná, pričom najväčšie zdravotné benefity by sa mali dosiahnuť pri troch až štyroch šálkach denne,” uviedol MUDr. Pavol Fülöp. Zatiaľ čo mnohé z výhod kávy pravdepodobne vyplývajú z jej obsahu kofeínu, zdá sa, že aj káva bez kofeínu ponúka určité zdravotné výhody.
Čo nastane po náhlom obmedzení kofeínu?
Kofeín má niekoľko charakteristík potenciálne návykových drog. Známe sú rôzne abstinenčné príznaky po náhlom ukončení dlhšieho obdobia užívania, ako napr.:
- bolesť hlavy,
- únava,
- úzkosť,
- podráždenosť,
- depresívna nálada,
- ťažkosti so sústredením.

Na ďalšej strane sa dočítate, aké benefity prináša pitie kávy.
Odporúčané články
Kapustové strapačky s údeným mäsom patria medzi najobľúbenejšie tradičné jedlá slovenskej kuchyne. Sú jednoduché na prípravu, plné výrazných chutí a skvele zasýtia. Kombinácia čerstvo uvarených strapačiek, kyslej kapusty a údenej slaniny či mäsa vytvára jedlo, ktoré sa na stole objavuje najmä v chladnejších mesiacoch.
Pečené kura na masle patrí medzi najobľúbenejšie klasiky slovenskej kuchyne. Kombinácia jemného mäsa, voňavého masla a korenín vytvára dokonale šťavnaté a chrumkavé jedlo, ktoré poteší každého milovníka domácej kuchyne. Tento tradičný recept ponúka jednoduchú prípravu a možnosť voľby prílohy – či už uprednostníte nadýchanú ryžu, alebo klasické varené zemiaky.
Pivovarský guláš patrí medzi najobľúbenejšie jedlá, ktoré spájajú silnú chuť hovädzieho mäsa, karamelizovanej cibule a výrazného vývaru. Vďaka pivu získava jemnú horkasto-sladkú arómu a plnšiu chuť, ktorá sa počas pomalého dusenia dokonale prepojí.

