Káva a jej blahodarné účinky. S týmto vám dokáže pomôcť
Kým niektorí preferujú kvalitnú horkú kávu, iní uprednostnia mliečne varianty kávy, ako je cappuccino či latté. Vedeli ste však, že práve kombinácia mlieka a kávy môže mať protizápalové účinky? Prečítajte si tie najzaujímavejšie informácie o pití lahodného čierneho moku, o ktorých ste doposiaľ nepočuli.
Protizápalové účinky kávy s mliekom
Nedávno zverejnená štúdia, ktorá preukazuje protizápalové účinky kávy s mliekom, tvrdí, že kombinácia antioxidantov z kávy s mliečnymi bielkovinami pôsobí protizápalovo. Na otázky týkajúce sa účinkov kofeínu na ľudské zdravie pre našu redakciu odpovedal lekár Internej kliniky Nemocnice AGEL Košice-Šaca MUDr. Pavol Fülöp.
Mohlo by vás zaujímať: Na Ťahanovciach by mohlo vyrásť menšie trhovisko
,,Autori štúdie úspešne ukázali, že polyfenoly sa viažu na bielkoviny v kávovom nápoji s mliekom. Protizápalové účinky sa v prípade pitia kávy s mliekom posilnili až na 2,5 násobok. A teda konzumácia kávy s mliekom alebo aj kapučína, ako začal páter Marco D’Aviano po epickej bitke pri Viedni už v roku 1683, by mohla byť prospešnejšia ako čistá káva,” ozrejmil Fülöp.
Koľko šálok kávy by sme mali vypiť?
,,Konzumácia kávy sa zdá vo všeobecnosti bezpečná, pričom najväčšie zdravotné benefity by sa mali dosiahnuť pri troch až štyroch šálkach denne,” uviedol MUDr. Pavol Fülöp. Zatiaľ čo mnohé z výhod kávy pravdepodobne vyplývajú z jej obsahu kofeínu, zdá sa, že aj káva bez kofeínu ponúka určité zdravotné výhody.
Čo nastane po náhlom obmedzení kofeínu?
Kofeín má niekoľko charakteristík potenciálne návykových drog. Známe sú rôzne abstinenčné príznaky po náhlom ukončení dlhšieho obdobia užívania, ako napr.:
- bolesť hlavy,
- únava,
- úzkosť,
- podráždenosť,
- depresívna nálada,
- ťažkosti so sústredením.

Na ďalšej strane sa dočítate, aké benefity prináša pitie kávy.
Odporúčané články
Kapustové strapačky s údeným mäsom patria medzi najobľúbenejšie tradičné jedlá slovenskej kuchyne. Sú jednoduché na prípravu, plné výrazných chutí a skvele zasýtia. Kombinácia čerstvo uvarených strapačiek, kyslej kapusty a údenej slaniny či mäsa vytvára jedlo, ktoré sa na stole objavuje najmä v chladnejších mesiacoch.
Návrat do práce po materskej či rodičovskej dovolenke pre mnohé Slovenky znamená nielen osobnú, ale aj ekonomickú výzvu. Podľa prieskumu 365.bank sa až takmer polovica žien po návrate do zamestnania ocitá na rovnakej platovej úrovni ako pred odchodom na materskú, no tretina zarába menej. Vyšší príjem po návrate uviedlo len 15 % opýtaných.


