Káva a jej blahodarné účinky. S týmto vám dokáže pomôcť
Kým niektorí preferujú kvalitnú horkú kávu, iní uprednostnia mliečne varianty kávy, ako je cappuccino či latté. Vedeli ste však, že práve kombinácia mlieka a kávy môže mať protizápalové účinky? Prečítajte si tie najzaujímavejšie informácie o pití lahodného čierneho moku, o ktorých ste doposiaľ nepočuli.
Protizápalové účinky kávy s mliekom
Nedávno zverejnená štúdia, ktorá preukazuje protizápalové účinky kávy s mliekom, tvrdí, že kombinácia antioxidantov z kávy s mliečnymi bielkovinami pôsobí protizápalovo. Na otázky týkajúce sa účinkov kofeínu na ľudské zdravie pre našu redakciu odpovedal lekár Internej kliniky Nemocnice AGEL Košice-Šaca MUDr. Pavol Fülöp.
Mohlo by vás zaujímať: Na Ťahanovciach by mohlo vyrásť menšie trhovisko
,,Autori štúdie úspešne ukázali, že polyfenoly sa viažu na bielkoviny v kávovom nápoji s mliekom. Protizápalové účinky sa v prípade pitia kávy s mliekom posilnili až na 2,5 násobok. A teda konzumácia kávy s mliekom alebo aj kapučína, ako začal páter Marco D’Aviano po epickej bitke pri Viedni už v roku 1683, by mohla byť prospešnejšia ako čistá káva,” ozrejmil Fülöp.
Koľko šálok kávy by sme mali vypiť?
,,Konzumácia kávy sa zdá vo všeobecnosti bezpečná, pričom najväčšie zdravotné benefity by sa mali dosiahnuť pri troch až štyroch šálkach denne,” uviedol MUDr. Pavol Fülöp. Zatiaľ čo mnohé z výhod kávy pravdepodobne vyplývajú z jej obsahu kofeínu, zdá sa, že aj káva bez kofeínu ponúka určité zdravotné výhody.
Čo nastane po náhlom obmedzení kofeínu?
Kofeín má niekoľko charakteristík potenciálne návykových drog. Známe sú rôzne abstinenčné príznaky po náhlom ukončení dlhšieho obdobia užívania, ako napr.:
- bolesť hlavy,
- únava,
- úzkosť,
- podráždenosť,
- depresívna nálada,
- ťažkosti so sústredením.
Na ďalšej strane sa dočítate, aké benefity prináša pitie kávy.
Odporúčané články
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.