Konzumácia veľkého množstva týchto jedál by vás mohla zabiť

Konzumácia takého množstva jedla, ktoré by vás mohlo zabiť, je veľmi nepravdepodobná. Stále je ale zaujímavé mať predstavu o tom, aké množstvo by to dokázalo. „Nie je bežné prejesť sa k smrti, ale teoreticky to nie je nepravdepodobné,“ pre stránku gizmodo.com vysvetlil John O. Clarke, profesor na Stanford University.
Čokoláda
Vedeli ste, že najväčšia čokoláda vážila 5 792 kíl? Jedna z najobľúbenejších sladkostí na svete. Aj napriek tomu, že tejto lahodnej pochúťke mnohí nevedia odolať, pri čokoláde môže vzniknúť riziko prejedenia sa. Veľké množstvo konzumácie čokolády môže mať viacero následkov. Niektorým ľuďom môže čokoláda zhoršovať pleť. Tajomstvom nie je ani to, že čokoláda je bohatá na draslík, a preto by sa jej mali vyhýbať ľudia, ktorí majú problémy s obličkami. Veľmi vážne následky, ba až smrť, by podľa stránky tastemade.co.uk mohla byť spôsobená až pri dávke 85 čokolád, a to práve kvôli látke teobromín.

Banány
Zaujímavosťou je napríklad to, že 51% zo skonzumovaných banánov sa zje práve na raňajky. Okrem iného banány obsahujú tryptofán, teda základnú látku pre tvorbu serotonínu. Vďaka tomu môžu dopomôcť k lepšej nálade. Zvýšiť pozornosť pri banánoch je nutné práve kvôli draslíku. Otázke, či by človeka mohlo zabiť zjesť 7 banánov, sa venovala aj stránka science.hnonline.sk. Odpoveďou je, že nie. Aj napriek tomu, že banán obsahuje dosť draslíka, pre 70 kilového človeka by bolo potrebné zjesť okolo 350 banánov.
BigMac
Vedeli ste, že každých 14,5 hodiny sa otvorí nový McDonald´s? Ľudia po celom svete si zvykli na rýchle občerstvenie aj napriek tomu, že to nie je zdravá alternatíva jedla. V uponáhľanom životnom štýle je to veľmi populárne. BigMac patrí medzi obľúbené hamburgery. Má 526 kalórií a na jednu porciu obsahuje 2,2g soli. Pri pravidelnej konzumácii by mohlo dôjsť k vysokému cholesterolu a zvýšeniu tlaku, takže rovnako aj k zvýšenému riziku infarktu. Informácia, že by človeka mohlo zabiť 27 BigMacov, nie je teda nijako overená.

(VT)
Odporúčané články

Dovolenková sezóna je v plnom prúde, no okrem zážitkov a suvenírov si z dovolenky môžeme priniesť aj nebezpečné parazity, ktoré spôsobujú vážne zdravotné komplikácie. Nedávny tragický prípad 11-ročného chlapca, ktorý sa na Slovensku nakazil nebezpečnou amébou, pripomína, že parazitné ochorenia nie sú problémom len v exotických destináciách.

Krémová pórová polievka so zemiakmi a smotanou je ideálnym tipom na ľahký obed či teplé predjedlo. Vyniká jemne nasladlou chuťou póru, krémovou konzistenciou a jednoduchou prípravou. Pripravená z niekoľkých bežných surovín, zasýti aj poteší – a výborne chutí s kúskom čerstvého chleba alebo sypaná čerstvými bylinkami.

Tradičná chuť slovenských šúľancov v slanej verzii s krémovou smotanovou omáčkou a výrazným údeným syrom vás prenesie priamo do kuchyne našich starých mám. Jednoduché zemiakové cesto, jemné prísady a výrazná syrová omáčka robia z tohto jedla sýtu pochúťku, ktorá sa hodí na obed aj večeru. Vyskúšajte domácu klasiku v originálnom spracovaní.