Košická veterina pomocou endoskopickej veže zachránila stovky zvierat
Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie (UVLF) v Košiciach pred vyše rokom otvorila vo svojom areáli Univerzitnú veterinárnu nemocnicu. Súčasťou jej vybavenia je aj endoskopická veža. Pomocou nej doteraz zachránili stovky zvierat.
Prístroj slúži na neinvazívne vyšetrenia všetkých telových dutín, tráviaceho traktu či vyšetrenia cez močovú rúru a pod. Vďaka nej je možné odstrániť cudzie predmety, ktoré sa nachádzajú v pažeráku či dýchacích cestách pacienta bez toho, aby sa ich odstránenie muselo riešiť chirurgicky. „Účelom prístroja je v prvom rade neinvazívne vyšetrenie. Pacientov tak v mnohých prípadoch nemusíme zbytočne otvárať. Urobí sa im prípadne biopsia, zoberie sa im výter, odoberú sa vzorky, ak má zvieratko napríklad nádor,“ uviedla prednostka Kliniky malých zvierat UVLF v Košiciach Alexandra Trbolová.
Endoskopická veža sa podľa jej slov často využíva aj pri gastroskopii. „Napríklad, ak psík zvracia, endoskopom zájdeme do žalúdka, a tak zistíme, či už ide o nádor, alebo zápal v žalúdku, a podobne,“ povedala Trbolová.
[ad][/ad]Pes, mačka či krokodíl
Univerzitnú veterinárnu nemocnicu najčastejšie navštevujú psy a mačky. Endoskopické vyšetrenie podstúpili aj zajace, hady či dokonca krokodíl. Endoskopická veža však môže slúžiť aj na vyšetrenie väčších zvierat, ako sú napríklad kone. V nemocnici mali prípad, keď králik spadol z veľkej výšky. Mal nielen zlomenú nohu, ktorú bolo potrebné chirurgicky ošetriť, ale krvácal aj z nosa. „Pomocou endoskopu sme identifikovali, odkiaľ krvácanie pochádza. Našťastie bolo lokálne a nie z hlbších častí dýchacieho traktu. Králik tak nemusel ísť na operáciu,“ vysvetlila Trbolová.
„Často sa stretávame s tým, že mačky zožerú rybárske háčiky. Problém spočíva najmä v tom, že háčik má na hrote protichodné zúbky a pri jeho vyberaní sa často poruší tkanivo. Vďaka prístroju vidíme, kde sa presne zapichol, a pomocou neho ho vieme šetrne vytiahnuť,“ dodala Trbolová.
(TASR, JH)
Odporúčané články
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.