Košický Knižný klub PAĽIKERAV zabodoval vo Viedni
Vo viedenskom ORF RadioKulturhaus sa v utorok 1. mája udeľovalo 15 cien pre spoločensky inovatívne projekty. Tento štrnásty ročník sa stal historicky najúspešnejším najmä pre Slovensko. Až tri slovenské projekty získali prestížne ocenenie SozialMarie, z toho sa na celkovo druhom mieste umiestnil Knižný klub PAĽIKERAV z Košíc.
Zástupcovia Knižného klubu PAĽIKERAV si prevzali ocenenie za celkové druhé miesto v hodnote 10 000 eur. „Projekt občianskeho združenia Ďakujem – „Paľikerav“ podnecuje rómsku mládež k čítaniu kníh a členovia knižného klubu pravidelne na svojej facebookovej stránke publikujú videorecenzie kníh, ktoré im dnes už pravidelne zasielajú na čítanie viacerí knižní autori,“ uviedol zástupca SozialMarie pre Slovenskú republiku Igor Kocian.
[ad][/ad]Dva ďalšie slovenské projekty získali cenu za 4. až 15. miesto v hodnote po 2 000 eur. „Projekt Bližšie ku komunite občianskeho združenia Odyseus sa zameriava na podporu drogovo závislých ľudí a zlepšenie prostredia a vzťahov s obyvateľmi v lokalite bratislavského sídliska Pentagon. Projekt Buddy pre každé dieťa v detskom domove spája dobrovoľníkov z radov dospelých, ktorí poskytujú podporný vzťah deťom z detských domovov,“ vysvetlil Kocian.
Celkovým víťazom ceny SozialMarie 2018 v hodnote 15 000 eur sa stal český projekt Rapid Re-Housing Brno, v rámci ktorého Magistrát mesta Brno umožňuje rodinám bez domova získať samostatné nájomné bývanie a poskytuje im podporu zameranú na udržanie tohto bývania.
(JH)
Odporúčané články
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.
Grilovaný baklažán v kombinácii so sviežou paradajkovou omáčkou a lahodným halloumi je ideálnym receptom na ľahké a výživné jedlo. Tento jednoduchý pokrm je vhodný ako hlavné jedlo alebo ako príloha na letné grilovanie.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.