Kvety poleje inteligentný robot
Robotický Battle na Alejovej (RBA) preskúšal schopnosti žiakov v robotike, programovaní a najmä kreativite. Desiaty ročník prilákal na gymnázium až 180 nadšencov lega a pretekania.
Podujatie vymysleli študenti, ktorí so svojimi modelmi kedysi tiež súťažili. Dnes je z RBA pojem a jedna z najväčších akcií tohto typu na Slovensku. „Preteká sa v troch kategóriách: racing, vlastný model a robotická výzva,“ vysvetľuje štruktúru súťaže jej hlavný organizátor Peter Kováč.
[ad][/ad]V kategórii racing proti sebe na okruhu so svojimi robotmi bojujú tímy, ktoré prejdú kvalifikáciou. Pri vlastnom modeli žiaci predstavujú svoje zhmotnené nápady. Porota potom hodnotí ich celkové technické, funkčné aj vizuálne prevedenie. „Zostrojil som inteligentnú, automatickú robozáhradku, ktorá sa dokáže postarať o rastlinku v kvetináči,“ popisuje svoj vynález mladý konštruktér Martin Mičuch z Gymnázia Alejová.
Dodáva: „Senzor v kvetináči meria vlhkosť pôdy. Senzory mimo hliny zase merajú vlhkosť, tlak a teplotu vzduchu. Inteligentná jednotka potom komunikuje so serverom, ktorý rozhodne, či robot rastlinu poleje, alebo nie.“
Pri robotickej výzve sa tímy musia popasovať s niekoľko mesiacov vopred zverejneným zadaním. Doma ho vyriešia a naživo potom postupujú „levelmi“. Ten, kto sa dostane najďalej, vyhráva.
Ak chcú študenti uspieť, musia pred RBA dlhodobo pilne pracovať. Konkurencia je totiž veľká. „V škole síce máme robotický krúžok, no žiaci sa musia na súťaž pripravovať aj mimo školy, často celé mesiace,“ hovorí Jana Plichtová, učiteľka informatiky a robotiky na Gymnáziu Alejová.
[ad2][/ad2](TOH)
[article slug=”stredoskolski-inzinieri”][/article]Odporúčané články
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.
Tento recept ponúka chutný a zdravý spôsob, ako pripraviť papriky so sviežou plnkou z bulguru, fety a aromatických byliniek. Skvelá voľba pre ľahší obed alebo večeru.
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.