Marhuľová sezóna
Marhule sú nielen veľmi chutné, ale aj zdravé. Dozrievajú práve v tomto čase a konzumujú sa buď v čerstvom stave, alebo zavárané či v podobe džemu.
Pochádzajú z tropických a subtropických oblastí strednej a juhovýchodnej Ázie, predovšetkým z Číny. V 17. storočí sa postupne začali pestovať aj v menej teplých oblastiach Európy.
Radšej z domácich zdrojov
Toto ovocie je práve teraz najchutnejšie. V zime sa totiž dováža a dlho skladuje, alebo pochádza zo skleníkov, čím sú negatívne ovplyvnené cenné vitamíny a prvky. Pri konzumácii marhúľ z dovozu je nutné plod poriadne umyť, pretože šupka môže obsahovať zdravie ohrozujúce postreky.
Pozitívne účinky
Marhule majú celkovo pozitívny účinok na organizmus. Dužina obsahuje veľké množstvo sacharidov, organických kyselín a minerálnych látok. Okrem toho majú liečivé účinky aj marhuľové jadrá. Obsahujú olej, bielkoviny, železo a vitamíny skupiny B, využívajú sa napríklad namiesto mandlí. Olúpané semená sa pridávajú po niekoľkých kusoch aj do marhuľového džemu.
Na čo vplývajú
V tomto ovocí nájdete okrem iného aj dôležitý betakarotén, ktorý bráni negatívnym vplyvom voľných radikálov na náš organizmus. Posilňuje imunitný systém, má celkovo omladzovací efekt. Marhule spomaľujú proces starnutia, posilňujú vlasy, pokožku a nechty.
Aj pre fajčiarov a tehotné
Určite by v jedálničku fajčiarov nemali chýbať marhule, pretože majú pozitívny vplyv na sliznicu pľúc. Kvôli obsahu medi by ich mali jesť aj ženy v období tehotenstva. Tri marhule denne sa rovnajú polovici dennej dávky provitamínu A u dospelého človeka.
Pomôžu pri chudnutí
Marhule sú vhodným ovocím pri chudnutí ako doplnok plnohodnotnej stravy. Nesmú však nahradiť klasickú pestrú stravu, ktorú pri zdravej redukcii hmotnosti musíte mať. Najlepšie sú ako desiata či olovrant, ale aj ako prídavok k mliečnym jedlám, ovocným šalátom. Dajú sa použiť aj do kokteilov či rôznych nealkoholických miešaných nápojov.
Olej
Z marhuľových jadier sa lisuje olej za studena. Má veľmi vysoký obsah všetkých druhov vitamínu B a tiež vitamínu A v prírodnej forme. Olej pôsobí priaznivo na činnosť zažívacích orgánov a pečene, upravuje poruchy činnosti srdca a pomáha aj očiam. Látky obsiahnuté v oleji priaznivo ovplyvňujú vývoj nových buniek.
V kuchyni
Cukrári radi kombinujú marhule s čokoládou, medom alebo karamelom. Veľmi chutné sú aj s kyslou smotanou či tvarohom. Jeden z najjednoduchších receptov na pochúťku z oranžových plodov je vykôstkované marhule jemne nakrájať a zmiešať ich s jogurtom a müsli. Vo svetovej kuchyni sa kombinujú s pečeným bravčovým mäsom, ale aj s rôznymi cestovinami. V Amerike sušené marhule pridávajú kuchári do plnky, keď pečú moriaka. Čerstvými marhuľami ochucujú varené sladké zemiaky, spoločne so smotanou a štamperlíkom sherry.
Rýchly marhuľový dezert
Na jeho prípravu potrebujete iba štyri ingrediencie. Piškóty, kyslú pochúťkovú smotanu, vanilkový cukor a na menšie kúsky pokrájané marhule. Kyslú smotanu zmiešajte s vanilkovým cukrom. Na spodok misky poukladajte piškóty, navrstvite zmiešanú smotanu a posypte marhuľami. Vrstvy môžete opakovať. Dezert uložte aspoň na hodinu do chladničky.
Foto: shutterstock
Odporúčané články

Chrumkavá kôrka, šťavnaté mäso a silné chute, ktoré rozozvučia slovenskú tradíciu na tanieri. Pečené bravčové koleno s kyslou kapustou, horčicou a chrenom je sviatočný pokrm, ktorý si zaslúži čas aj pozornosť – odmenou vám bude dokonalý nedeľný obed.

Čím viac času trávime na sociálnych sieťach, tým častejšie prežívame úzkosť, keď ich nemáme k dispozícii. Skúsenosť s týmto pocitom má viac ako polovica populácie Slovenska. Úzkosť bez prístupu na sociálne siete častejšie pociťujú najmä tí, ktorí sa zvyknú porovnávať s inými používateľmi na základe obsahu, ktorý sledujú.

Strata alebo krádež dokladov na dovolenke môže byť stresujúcou skúsenosťou, najmä vo veľkých európskych metropolách ako Taliansko či Španielsko.