Máte kvalitný spánok? Riaďte sa týmito tipmi
Stav odpočinku zabezpečujúci regeneráciu organizmu je jednou z najdôležitejších súčastí života. Spánok nesmie chýbať v žiadnom veku, práve preto, že posilňuje myseľ a celkovo celé telo regeneruje.
Existuje mnoho štúdií zaoberajúcich sa kvalitným spánkom. Zdravý dospelý človek by podľa National Sleep Foundation mal spať aspoň 7 až 9 hodín. Deti a tínedžeri by si mali dopriať ešte viac spánku, keďže ich telo potrebuje rásť a vyvíjať sa. Starším ľuďom sa odporúča taktiež aspoň 7 hodín spánku. Pri odporúčaniach, koľko hodín by ste v noci mali spať je však dôležité preskúmať viacero faktorov. Je nutné zvážiť vaše zdravie, aktivity a samozrejme preskúmať samého seba, teda zistiť, koľko hodín spánku vám vyhovuje najviac.
Ak si dávate záležať na kvalitnom spánku, mali by ste dodržiavať pár pravidiel. Spánkový rozvrh či rutina sa niekomu môže zdať nepodstatná, aj keď to nie je pravda. Práve naopak, vstávať a chodiť spávať v rovnaký čas je jedným z kľúčov k úspechu. Pred spaním by ste nemali jesť žiadne ťažké jedla a tesne pred spaním by ste mali dovoliť oddych aj svojmu tráviacemu traktu. Vytvorte si prostredie, v ktorom sa vám dobre zaspáva. Zatemnite miestnosť, vyvetrajte a pokúste sa prispôsobiť aktivity vašej spánkovej rutine. Môžete napríklad čítať alebo vykonávať meditačné či dychové cvičenia.
Zdroj: mayoclinic.org, sleepfoundation.org, VT
Odporúčané články
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.