MDŽ spája ženy po celom svete už takmer 50 rokov
Práve 8. marca vo svete oslavujeme Medzinárodný deň žien (MDŽ). Sviatok sa stal prejavom solidarity medzi ženami, ale aj spomienkou na snahu zrovnoprávnenia žien. Dátum tohto sviatku však v minulosti nebol striktne stanovený. Viete, prečo MDŽ prináleží práve na 8. marca?
História sviatku MDŽ
V roku 1908, konkrétne 8. marca, pochodovalo ulicami New Yorku približne 15-tisíc žien. Počas demonštrácie žiadali o skrátenie desaťhodinového pracovného času, vyššie platy a politické požiadavky, najmä získanie volebného práva. Okrem toho, časom pribudla aj téma práva žien vzdelávať sa v učňovských školách. Ženy bojovali aj za zrovnoprávnenie platu za rovnakú prácu.
Členky Socialistickej strany Ameriky vyhlásili v roku 1909 Deň žien. Jeho jednotný dátum však nebol od začiatku známy, prvýkrát sa oslavoval 29. februára 1909, v nasledujúcich rokoch sa mal konať vždy poslednú februárovú nedeľu.
Mohlo by vás zaujímať: Žien je na Slovensku o takmer 119-tisíc viac ako mužov
V roku 1910 bola v Kodani na medzinárodnej ženskej konferencii zavedená tradícia oslavovať MDŽ. Korene tohto sviatku však siahajú hlbšie do histórie, konkrétne do 19. storočia. Ženské hnutie a robotníčky sa v priemyselných krajinách sveta snažili o zlepšenie pracovných podmienok žien.
Ženy vyskočili v zúfalstve z okien
V sobotu 25. marca 1911 v továrni Triangle Shirtwaist Factory v centre New Yorku, vypukol na 8. poschodí požiar. V spomínanej továrni pracovalo vyše päťsto žien a okolo sto mužov, pričom pracovali 14 hodín denne. Aj napriek rýchlemu príchodu hasičských zložiek si udalosť odniesla prívlastok – tragická vzhľadom na to, že mali hasiči krátke rebríky a nevedeli sa dostať k ľuďom. V dôsledku toho sa zúfalé ženy rozhodli skočiť z okna. Mnohé z nich však netrafili hasičské plachty či siete. Požiar si vyžiadal 146 ľudských životov, pričom prevažnú časť tvorili ženy.
Pokračovanie nájdete na druhej strane.
Odporúčané články
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.