Na Hlavnej už stojí máj
Košické dievky už majú svoj máj. Postavili im ho dnes mládenci z viacerých folklórnych súborov z Košíc a okolia.
Od Dolnej brány k súsošiu Immaculata niesol sprievod okrojovaných folklóristov vysokú brezu. Vztýčením tohto tradičného symbolu jari sa dnes o piatej popoludní oficiálne začali oslavy Dní mesta. Otvoril ich viceprimátor Martin Petruško.
[ad][/ad]Pri máji sa hneď rozprúdila pravá ľudová zábava. Vyspevovali speváčky, krepčili mládenci a dievčatá v tradičných krojoch a vyhrávala vynikajúca ľudová hudba. Potom sa sprievod vrátil k Dolnej bráne, kde na pódiu predviedlo všetkých 12 súborov svoje programy.
[article slug=”oslavy-dna-mesta-kosice-lakaju-bohatym-programom”][/article]Po ich skončení pokračovala zábava ľudovou veselicou priamo na Hlavnej. Ako to tam dnes vyzeralo, to vám priblíži pripojená fotogaléria.
Fotogaléria: Veronika Janušková
Odporúčané články
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.
Tento recept ponúka chutný a zdravý spôsob, ako pripraviť papriky so sviežou plnkou z bulguru, fety a aromatických byliniek. Skvelá voľba pre ľahší obed alebo večeru.