Najväčší perník či najmenší snehuliak. TOTO sú zimné svetové rekordy
Stavanie snehuliakov, sánkovanie či pečenie perníkov. To všetko sa spája nielen so sviatkami, ale aj celkovo so zimným obdobím. Medzi nadšencami zimy sa však nájdu aj ľudia, ktorí túto radosť zo snehu povýšili na novú úroveň. Vďaka svojim nápadom či netradičnej zbierke sa tak dostali do knihy rekordov.
Rekordní snehuliaci
Najväčšieho snehuliaka môžete vidieť na titulnej fotke článku. Postavili ho v Rakúsku, konkrétne v lyžiarskej oblasti Riesneralm. Podľa nej bol snehuliak pomenovaný Riesi, čo v preklade znamená obrovský. Gigantický snehuliak bol vysoký 38,04 metrov. Prekonal tak predošlého víťaza – snehuliaka s menom Olympia, ktorý meral 37,21 metrov.
Najmenšieho snehuliaka nebolo možné zachytiť na fotografii. Jeho veľkosť je totiž len 3 mikrometre. Vytvoril ho Todd Simpson pomocou rastrovacieho elektrónového mikroskopu. Pracovať na ňom začal už v roku 2005, no rekord dosiahol až v roku 2016.
Najväčšie snežné bludisko
Najväčším snežným bludiskom sa môže pýšiť Kanada. Bludisko vytvorila spoločnosť A Maze in Corn, Inc, zameriavajúca sa na kukuričné bludiská. Bludisko má rozlohu 2 789,11 m2 a rekord získalo v roku 2019.
Snežítok nikdy nie je dosť
Snežítko, alebo ak chcete snežiaca guľa, patrí k typickým turistickým suvenírom, ktoré si môžete kúpiť takmer kdekoľvek. Vytvoriť si z nich zbierku tak nie je ničím špeciálne, teda ak nevlastníte najväčšiu zbierku na svete. To je prípad Číňanky Wendy Suen, ktorá ich vlastní 4 059 a získala tak miesto v Guinessovej knihe rekordov. Wendy začala zbierať snežítka v roku 2000 a prvýkrát rekord dosiahla v roku 2005. Odvtedy ho prekonala už dvakrát.
Ďalšie rekordy nájdete na druhej strane.
Odporúčané články
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.