O nulovú bankovku je v Košiciach záujem
V piatok o deviatej ráno sa v Slovenskom technickom múzeu (STM) na Hlavnej spustil predaj nulovej eurobankovky.
Krátko pred otvorením stálo pred vchodom do múzea približne dvadsať ľudí. Ako prvý si zberateľské bankovky kúpil Juraj Benko z Rožňavy, ktorý na ne čakal už od štvrtej ráno.
„Zbieram klasické bankovky a mince. Tieto nulové zbierame spolu so synom už druhý rok. Zo Slovenska máme všetky, a máme aj zahraničné kúsky,“ prezradil nám zberateľ. Nulová eurobankovka STM Múzea dopravy v Bratislave je v poradí 55.
[ad][/ad]Dominantný motív
Bankovka s viacerými vyobrazeniami je emitovaná k 20. výročiu STM – Múzea dopravy v Bratislave. Dominantným motívom bankovky je prvý osobný automobil ŠKODA 743 Garde, sériovo vyrobený v roku 1982. Ďalšími motívmi sú parný rušeň, vlečný remorkér Šturec či Schönbachovo návestidlo z 19. storočia.
Cena bankovky je tri eurá a okrem Košíc sa predáva aj v Bratislave a Prešove. Viacerí návštevníci si kupovali päť či desať nulových bankoviek, pre rodinu a známych. Maximálne si môže každý návštevník odniesť päťdesiat kusov. Bankovka STM by sa mala dať v pokladnici múzea kúpiť ešte aj v najbližších dňoch.
Foto: Veronika Janušková [ad2][/ad2]Odporúčané články
Polícia vyzýva motoristov, aby mysleli na prezutie zimných pneumatík včas, a takisto, aby mysleli na ďalšie povinnosti, ktoré by mali splniť pred jazdou počas zimného obdobia. Za nesplnenie týchto povinností hrozí vodičom mastná pokuta!
Vianočná kapustnica patrí k neodmysliteľným pokrmom štedrovečerného stola a v mnohých domácnostiach sa dedí z generácie na generáciu. Spojenie kyslej kapusty, údeného mäsa, húb a korenín vytvára výraznú chuť, ktorá je typická pre slovenské Vianoce. Prinášame osvedčený recept v novinovom spracovaní, ktorý počíta s klasickými surovinami aj tradičným postupom prípravy. Polievka chutí najlepšie po odstátí a je vhodná na prípravu aj deň vopred.
Pivovarský guláš patrí medzi najobľúbenejšie jedlá, ktoré spájajú silnú chuť hovädzieho mäsa, karamelizovanej cibule a výrazného vývaru. Vďaka pivu získava jemnú horkasto-sladkú arómu a plnšiu chuť, ktorá sa počas pomalého dusenia dokonale prepojí.