Okrem tradičného Black Friday sa vo svete začínajú objavovať aj alternatívy ako Green Friday
Okrem tradičných nákupných dní ako sú Black Friday a Cyber Monday sa vo svete začínajú objavovať aj ich alternatívy, ktoré presadzujú udržateľné nakupovanie. Ako ďalej informuje Sieť európskych spotrebiteľských centier, vlani sa napríklad mnohé obchody v Európe a vo svete rozhodli pre Green Friday. Spoločnosti v rámci neho venovali časť svojich ziskov na environmentálne projekty alebo kompenzovali spôsobené uhlíkové emisie.
Ďalšími príkladmi sú Buy Nothing Day alebo Deň bez nákupov, ktorý má za cieľ spochybniť existujúce nákupné návyky a povzbudiť ľudí, aby znížili svoju spotrebu alebo Buyback Friday (Piatok spätného odkúpenia) a Green Sunday (Zelená Nedeľa). Tie sa zase zameriavajú na použitý tovar. „Nákup z druhej ruky nielenže predlžuje životnosť produktu, ale šetrí peniaze a zdroje,” pripomínajú organizácie na ochranu spotrebiteľov.
Tie zároveň upozorňujú, že by zákazníci mali byť opatrní, pokiaľ ide o zľavy ponúkané počas Black Friday alebo počas krátko po ňom nasledujúceho Cyber Monday. Niektoré ponuky sa síce môžu zdať výhodné, no v skutočnosti nie sú. Mnoho obchodov sa pri zľavách, ktoré ponúkajú, odvoláva na odporúčanú maloobchodnú cenu. Tá je však pred Black Friday často vyššia ako trhová cena. Reklamné sľuby preto zámerne zavádzajú spotrebiteľov.
Štúdia nemeckého webu na porovnávanie cien “Idealo.de“ ukazuje, že spotrebitelia od zliav očakávajú veľmi veľa a ďalší tlak je na nich vyvíjaný pri ponukách jednotlivých zľavnených produktov vyhláseniami ako „zostáva už len 5 položiek“ alebo „tento produkt si prezerajú aj ďalší zákazníci“. „Ak dokážete byť trpezliví, je lepšie nakupovať až po Vianociach, kedy vás čakajú skutočné výpredaje,” odporúča Sieť európskych spotrebiteľských centier.
Zdroj: (SITA, qq;zol)
Odporúčané články
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.
Vo veku 96 rokov zomrel priamy účastník Slovenského národného povstania Karol Kuna.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.