Október bol aj o teplých ponožkách
Pomáhať sa dá rôznym spôsobom. Nemusí ísť vždy o finančnú zbierku. V mesiaci október sa zbierali ponožky.
Čoskoro jesenné počasie vystrieda zima a prvé mrazy. Ponožky sú kúskom oblečenia, ktoré v tomto období bezdomovcom často akútne chýba. S originálnym nápadom preto prišlo prešovské občianske združenie Podaj ďalej. Iniciovalo zbierku s názvom Ponožkový október. Do akcie sa zapojil aj náš mediálny dom KOŠICE:DNES.
Len nové ponožky
Pravidlá boli jednoduché, stačilo doniesť pár nepoužitých ponožiek. Zbierka bola podľa predsedníčky združenia Viki Potášovej skvelým nápadom, z ktorého možno vzíde každoročná tradícia. „Najdôležitejším kusom oblečenia sú v zime práve ponožky. Bez nich sa naozaj človek nezaobíde, a niekedy ho doslova môžu zachrániť od omrzlín a podchladenia. Nám ľudia zriedkavo nosievajú tento kus oblečenia,“ povedala.
[ad][/ad]Odporúčané články
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.