Podľa novej štúdie vyzerajú ľudia s rúškom atraktívnejšie
K tomuto objavu dospeli výskumníci z Cardiffskej univerzity v Spojenom kráľovstve. Rúško či respirátor tak nemajú len prvotné využitie ochrany, najnovšie môžu prispieť aj k atraktívnosti človeka.
Samotní výskumníci boli z objavu prekvapení. Zistili totiž, že muži aj ženy boli označovaní za atraktívnejších, keď mali zakrytú spodnú časť tváre. Navyše ľudia v tomto prípade nedbali na módu či ladenie s oblečením. Za najviac príťažlivé totiž bolo označené obyčajné chirurgické rúško.
Doktor Michael Lewis zo spomínanej univerzity navyše uviedol, že vo výskume konanom pred pandémiou, boli výsledky presne opačné. Ľudia vtedy považovali rúška či iné zakrývanie tváre za niečo, čo znižuje príťažlivosť. Dôvodom bolo to, že boli ľudia zvyknutí spájať si rúška s chorobou. “Chceli sme zistiť, či sa to počas pandémie zmenilo, keďže zakrývanie tváre sa stalo samozrejmosťou a zistiť tak, či má rúško nejaký efekt,” uviedol Lewis.
Prvá časť výskumu sa uskutočnila vo februári 2021 – v čase, kedy už bolo britské obyvateľstvo na nosenie rúška zvyknuté. Štyridsaťtri žien bolo požiadaných, aby na základe fotografií ohodnotili atraktívnosť 40 mužov na stupnici od 1 do 10. Muži na fotkách mali na sebe obyčajné látkové rúška, modré chirurgické rúška alebo pred sebou držali čiernu knihu, ktorá im zakrývala časť tváre. Na fotografiách boli tiež muži bez akéhokoľvek prekrytia tváre. Najviac bodov získali práve muži v chirurgických rúškach.

Pandémia podľa Lewisa zmenila naše vnímanie rúšok. Prekrytie tváre sa už automaticky nespája s chorobou, a tak nemáme pocit, že sa musíme od tohto človeka držať ďalej.
Prečo sú ľudia s rúškom vnímaní atraktívnejšie, si Lewis vysvetľuje tak, že človek pri pohľade na nich upriamuje pozornosť na ich oči. Ďalšie štúdie navyše ukázali, že je jedno, aká časť tváre je zakrytá. Keď ľuďom zakryli ľavú či pravú polovicu tváre, automaticky boli označovaní za krajších. Lewis to zdôvodnil tým, že si mozog automaticky domyslí zvyšok tváre, a tým pádom si človeka prikrášľuje.
Zdroj: (The Guardian, DK)
Odporúčané články
Kapustové strapačky s údeným mäsom patria medzi najobľúbenejšie tradičné jedlá slovenskej kuchyne. Sú jednoduché na prípravu, plné výrazných chutí a skvele zasýtia. Kombinácia čerstvo uvarených strapačiek, kyslej kapusty a údenej slaniny či mäsa vytvára jedlo, ktoré sa na stole objavuje najmä v chladnejších mesiacoch.
Ryžový nákyp so slivkovým lekvárom patrí k tradičným sladkým jedlám, ktoré voňajú detstvom a domácou pohodou. Jemná ryžová hmota, našľahaná s vajíčkami, sa v rúre spája so šťavnatou vrstvou lekváru a vytvára sýty dezert či sladký obed, ktorý zasýti aj poteší.
Pečené kura na masle patrí medzi najobľúbenejšie klasiky slovenskej kuchyne. Kombinácia jemného mäsa, voňavého masla a korenín vytvára dokonale šťavnaté a chrumkavé jedlo, ktoré poteší každého milovníka domácej kuchyne. Tento tradičný recept ponúka jednoduchú prípravu a možnosť voľby prílohy – či už uprednostníte nadýchanú ryžu, alebo klasické varené zemiaky.

