Polačekov výkrik na Triton
Michal Dankulinec (1981) je košický výtvarník, ktorý sa venuje grafickému dizajnu, ilustráciám, maľbe a najnovšie aj karikatúram v KOŠICE:DNES.
Tentoráz si zobral na paškál prekvapeného primátora Jaroslava Polačeka, ktorý plánoval otvoriť legendárne kúpalisko zapadnuté prachom, Triton. Ak by sa vám zdalo, že karikatúra pripomína dielo svetoznámeho umelca, tak sa nemýlite.
[article slug=”triton-neotvoria-ani-tento-rok”][/article]Michala už počas stredoškolských štúdií na košickej Šrobárke zlákali kresby karikatúr. Ako začínajúci ilustrátor ich pravidelne uverejňoval v školskom časopise Študentské slovo. Jeho ďalšie kroky smerovali na vysokú školu a úspešné ukončil štúdium na Fakulte umení u akad. mal. Zbyňka Prokopa a prof. Rudolfa Sikoru.
Ku karikatúram sa Michal vrátil po menšej odmlke práve prostredníctvom KOŠICE:DNES. Tento návrat ho teší a dúfa, že jeho kresby, ktoré sú často pravdivé, úsmevné či realistické našich čitateľov pobavia a možno aj pobúria.
Vo voľnej tvorbe komentuje stav civilizácie, životného prostredia a medziľudských vzťahov. Interpretuje ich pomocou snových a apokalyptických motívov. Spolu s košickým hudobníkom f/errorom tvoria audiovizuálny dark-ambient projekt Fontanela.
[ad][/ad](RED)
Odporúčané články
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.