POZOR! Tieto potraviny sú pre vaše mačky nebezpečné
Hrozno a hrozienka
Hrozno a hrozienka by nemali jesť vôbec. Toxicitu spôsobuje v tomto prípade kyselina vínna. Koncentrácia sa však môže líšiť v závislosti od druhu, spôsobu pestovania a zrelosti. Látky v týchto potravinách môžu spôsobiť zlyhanie obličiek. Medzi príznaky patrí vracanie, zvýšené pitie, nechutenstvo, znížené močenie a bolestivé brucho.
Kofeín
Kofeín či už v káve alebo v energetických nápojoch môže mačke spôsobiť zvracanie, hnačku, zvýšenú telesnú teplotu, chvenie, srdcovú arytmiu a záchvaty. Mačka by však musela vypiť veľké množstvo kofeínu aby sa dostavila toxicita. Ak by sa ale objavili tieto príznaky, je potrebné veterinárne vyšetrenie.

Mlieko a mliečne výrobky
Mačky milujú mlieko, avšak to neznamená, že je pre nich aj dobré. Mačky v skutočnosti netolerujú laktózu, takže by nemali piť mlieko, jesť syry, jogurty a ani žiadne mliečne výrobky. Zatiaľ čo si mačky vychutnávajú chuť mliečnych produktov, už ako mačiatka strácajú schopnosť tráviť laktózu krátko po odstavení od matky. Nestrávená laktóza spôsobuje premnoženie baktérií v črevách mačky a hnačku. Pozor si treba dávať aj na mlieko pre mačky, ktoré je vyrábané so zníženým obsahom laktózy, pretože aj napriek tomu môže spôsobiť podráždenie žalúdka.
Odporúčané články
Pivovarský guláš patrí medzi najobľúbenejšie jedlá, ktoré spájajú silnú chuť hovädzieho mäsa, karamelizovanej cibule a výrazného vývaru. Vďaka pivu získava jemnú horkasto-sladkú arómu a plnšiu chuť, ktorá sa počas pomalého dusenia dokonale prepojí.
Pečené kura na masle patrí medzi najobľúbenejšie klasiky slovenskej kuchyne. Kombinácia jemného mäsa, voňavého masla a korenín vytvára dokonale šťavnaté a chrumkavé jedlo, ktoré poteší každého milovníka domácej kuchyne. Tento tradičný recept ponúka jednoduchú prípravu a možnosť voľby prílohy – či už uprednostníte nadýchanú ryžu, alebo klasické varené zemiaky.
Ryžový nákyp so slivkovým lekvárom patrí k tradičným sladkým jedlám, ktoré voňajú detstvom a domácou pohodou. Jemná ryžová hmota, našľahaná s vajíčkami, sa v rúre spája so šťavnatou vrstvou lekváru a vytvára sýty dezert či sladký obed, ktorý zasýti aj poteší.


