Pre ľudí s christougeniatikofóbiou sa najhoršie obdobie v roku konečne skončilo

Pri rozoberaní mnohých fóbií by aj tak nikomu nemuselo napadnúť, že ľudia sa môžu báť aj Vianoc. Najhoršie obdobie v roku, minimálne pre tých, ktorí fóbiou trpia, je konečne za nimi. V predošlých článkoch sme sa venovali fóbií zo spánku ale napríklad aj fóbií z umývania zubov. Úplne inou šálkou kávy je ale fóbia z Vianoc!
Rovnako ako pri iných, aj pri tejto fóbii je bežné, že prúdi už z útleho detstva. Traumatické udalosti či nepríjemné spomienky sa postarali o strach z Vianoc. Christougeniatikofóbiou trpí viac ľudí, než by sa mohlo zdať. Niektorí Vianoce napríklad vôbec neoslavujú. Iní dokonca odchádzajú od vianočného zhonu radšej ďaleko do cudziny a pretrpia to obdobie v príjemnejšom prostredí.
S Vianocami sa spája ale aj mnoho ďalších fóbií, ako je fóbia z dostávania darčekov, ktorá sa nazýva skopofóbia. Medzi výnimku nepatria ani farebné svetielka. Aj takáto obyčajná vec môže jednoducho niekomu spôsobovať iracionálny strach. V neposlednom rade je tu chereofóbia. Netýka sa výlučne len Vianoc, ale je s nimi nepriamo spojená. Je to totiž strach zo šťastia a zo zabávania sa.

Vianočné obdobie nie je len o pohode a pokoji. Je často spojené s veľkým stresom, v horšom prípade prichádzajú úzkosti či depresie.
(VT)
Odporúčané články

Duševné zdravie svetovej populácie sa podľa najnovšej globálnej štúdie Mind Health Report 2025, naďalej zhoršuje. Závažné príznaky depresie, úzkosti či stresu aktuálne zasahujú štvrtinu svetovej populácie, pričom ide o nárast oproti 23 % z roku 2023.

Lahodná vôňa pečených jabĺk, škorice a vanilky vás prenesie späť do detstva. Tradičná slovenská žemľovka z jednoduchých surovín, ktoré nájdete v každej kuchyni, je ideálnym dezertom na víkendový stôl aj sladké raňajky. Vyskúšajte osvedčený recept s tvarohom a pripravte si obľúbenú klasiku, ktorá nikdy nesklame.

Voňavá kapusta, šťavnaté kačacie mäso a mäkké zemiakové lokše – kombinácia, ktorá neklame. Tento tradičný slovenský recept prináša sviatočnú atmosféru na každý tanier. Plnené lokše sú poctivým jedlom, ktoré zahreje nielen žalúdok, ale aj dušu.