Prečo v meste pribudli sivé stoly a stoličky
Nezisková organizácia Creative Industry Košice (CIKE) s podporou Nadácie Slovenskej sporiteľne spustila projekt, vďaka ktorému by si Košičania po novom mali vedieť vonku o niečo lepšie oddýchnuť.
V meste totiž pribudlo až 30 sivých stolov a 90 stoličiek. Nájdete ich v Kasárňach/Kulturparku, Východoslovenskej galérii, Katovej bašte aj Verejnej knižnici Jána Bocatia.
CIKE dobrovoľník Rado Šalitroš sa pri realizácii tohto projektu inšpiroval naším hlavným mestom či inými svetovými metropolami. Pri návšteve Prahy po prvýkrát objavil projekt Pražské židle & stolky a neskôr si v roku 2019 všimol aj červené stoly a stoličky v Bratislave:
„Začal som aktívne premýšľať nad tým, aké super by bolo mať to isté v Košiciach. Verejný priestor v Prahe a Bratislave bol oveľa lepší, pretože stoly aj stoličky boli mobilné, ľudia si ich mohli presunúť na slnko, do tieňa i spájať ako chceli. Vďaka dobrovoľníctvu v CIKE bola realizácia projektu zrazu reálna.“
[ad][/ad]Čo je cieľom
Rado Šalitroš si myslí, že by v Košiciach mohli pribudnúť aj ďalšie zelené projekty, ktoré by pomohli znížiť vysoké vonkajšie teploty v letných mesiacoch. V tomto prípade by však podľa jeho slov ich realizácia už netrvala iba pár mesiacov, ale hneď niekoľko rokov.
Cieľom projektu Sadni si Košice! však nie je rozširovať terasy reštaurácii či barov. Organizácia CIKE sa práve naopak zamerala na mieste kultúrne inštitúcie, ktoré majú veľa pekného nevyužitého priestoru. Práve preto boli stoly a stoličky umiestnené napríklad v átriu Východoslovenskej galérie či areáli Katovej Bašty, ktoré zároveň zodpovedajú za ich stav. Ak sa projekt v meste osvedčí, tak nie je vylúčené, že sa k nemu v nasledujúcich rokoch pridajú aj ďalší sponzori.
Foto: CIKE
(PK)
Odporúčané články
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.