3 zdravé recepty na VIANOČNÉ PEČIVO! Crinkles sušienky, RAW guličky a proteínové medovníčky
Ešte stále zúfate, čo upiecť na tohtoročný vianočný stôl? Stará klasika vás omrzela alebo ju jednoducho chcete doplniť o modernejšie a zdravšie varianty suchého pečiva? Máme pre vás 3 recepty na chutné a hlavne zdravé vianočné pečivo, ktorým určite ulahodíte nejednému maškrtnému jazyku!
Zdravé crinkles sušienky
Ingrediencie:
- 120 g ovsenej múky
- 20 g kokosovej múky
- 1 PL prášku do pečiva
- 60 g kakaa
- štipka soli
- 100 g trstinového cukru/xylitolu (dostupný v hypermarketoch)
- 2 vajcia
- 3 PL roztopeného masla
- 1 ČL vanilkového extraktu
- na posýpku: 10 g kokosovej múky a 30 g xylitolu
Ako na to?
- Ako prvé si zmiešame sypké ingrediencie a dôkladne ich premiešame.
- To isté urobíme so sypkými ingredienciami a následne ich metličkou vmiešame k sypkým surovinám.
- Vypracujeme cesto, zabalíme do fólie a necháme v mrazničke na cca 15-20 minút.
- Z cesta formujeme guličky, ktoré stlačíme, čím vytvoríme tvar sušienky.
- Sušienky namočíme do posýpky a uložíme na plech.
- Zdravé crinkles sušienky pečieme pri 180 °C cca 10 minút!
Perníkové RAW guličky
Ingrediencie:
- 100 g mandlí
- 60 g zrelého banánu
- 50 g datlí
- 20 g ovsených vločiek
- 1 ČL perníkového korenia
- strúhaný kokos
- citrónová kôra
Ako na to?
Postup je skutočne jednoduchý! Všetky ingrediencie vložíme do mixéra, ktorý nám suroviny rozseká na jemnú hmotu. Následne vyformujeme cca 15 guličiek, ktoré obalíme v strúhanom kokose zmiešanom s citrónovou kôrou. Zdravé guličky sú na svete!
Medovníčky plné bielkovín
Ingrediencie:
- 300 g špaldovej múky
- 1 balíček kypriaceho prášku
- 120 g medu
- 1 vajce
- 1 ČL perníkového korenia
- 50 g kokosového oleja
- 50 g masla
- 30 g proteínu (čokoládová príchuť)
- vajíčko na potretie
Ako na to?
- Ako prvé si pripravíme misku, kde zmiešame sypké suroviny.
- Vo vodnom kúpeli si roztopíme maslo, med, vajce a kokosový olej.
- Tekutú časť vmiešame k sypkým ingredienciám a vypracujeme medovníkové cesto.
- Cesto necháme 1-2 hodiny v chlade.
- Vyvaľkáme si cesto na cca 1,5 cm a vykrajujeme medovníčky.
- Pečieme pri 180 °C cca 12 minút.
- Na záver potrieme žĺtkom, aby sa medovníčky leskli.
Veríme, že sa inšpirujete týmito jednoduchými vianočnými receptmi, ktoré rozvoňajú celú domácnosť!
(NM)
Odporúčané články
Pivovarský guláš patrí medzi najobľúbenejšie jedlá, ktoré spájajú silnú chuť hovädzieho mäsa, karamelizovanej cibule a výrazného vývaru. Vďaka pivu získava jemnú horkasto-sladkú arómu a plnšiu chuť, ktorá sa počas pomalého dusenia dokonale prepojí.
Pečené kura na masle patrí medzi najobľúbenejšie klasiky slovenskej kuchyne. Kombinácia jemného mäsa, voňavého masla a korenín vytvára dokonale šťavnaté a chrumkavé jedlo, ktoré poteší každého milovníka domácej kuchyne. Tento tradičný recept ponúka jednoduchú prípravu a možnosť voľby prílohy – či už uprednostníte nadýchanú ryžu, alebo klasické varené zemiaky.
Ryžový nákyp so slivkovým lekvárom patrí k tradičným sladkým jedlám, ktoré voňajú detstvom a domácou pohodou. Jemná ryžová hmota, našľahaná s vajíčkami, sa v rúre spája so šťavnatou vrstvou lekváru a vytvára sýty dezert či sladký obed, ktorý zasýti aj poteší.

