Jednoduchý recept na krémovú gaštanovú polievku
Sezóna chutných a zdravých gaštanov sa začína a my vám prinášame skvelý recept na krémovú gaštanovú polievku, ktorú zvládne uvariť aj začiatočník.
Na prípravu budeme potrebovať:
- 250 g gaštanov;
- cibuľu;
- pór;
- cesnak;
- maslo;
- mrkvu;
- mlieko;
- smotanu na šľahanie;
- soľ;
- mleté čierne korenie.
Na masle orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu, cesnak, pór a mrkvu. Pridáme očistené gaštany a všetko zalejeme mliekom a smotanou. Varíme na miernom plameni, dokiaľ nezmäknú gaštany. Ak sú gaštany hotové, polievku dáme preč z ohňa a suroviny v nej dôkladne rozmixujeme. Znovu dáme na mierny plameň, necháme chvíľku prevrieť, dochutíme soľou a čiernym korením a jedlo máme hotové. Ak ste milovníkmi húb, môžete ich do polievky pri servírovaní pridať tiež. Stačí, ak ich orestujete na masle spolu s cesnakom a dochutíte soľou.
Dobrú chuť!
(Sofia Budkaiová)
Odporúčané články
Kapustové strapačky s údeným mäsom patria medzi najobľúbenejšie tradičné jedlá slovenskej kuchyne. Sú jednoduché na prípravu, plné výrazných chutí a skvele zasýtia. Kombinácia čerstvo uvarených strapačiek, kyslej kapusty a údenej slaniny či mäsa vytvára jedlo, ktoré sa na stole objavuje najmä v chladnejších mesiacoch.
Pečené kura na masle patrí medzi najobľúbenejšie klasiky slovenskej kuchyne. Kombinácia jemného mäsa, voňavého masla a korenín vytvára dokonale šťavnaté a chrumkavé jedlo, ktoré poteší každého milovníka domácej kuchyne. Tento tradičný recept ponúka jednoduchú prípravu a možnosť voľby prílohy – či už uprednostníte nadýchanú ryžu, alebo klasické varené zemiaky.
Pivovarský guláš patrí medzi najobľúbenejšie jedlá, ktoré spájajú silnú chuť hovädzieho mäsa, karamelizovanej cibule a výrazného vývaru. Vďaka pivu získava jemnú horkasto-sladkú arómu a plnšiu chuť, ktorá sa počas pomalého dusenia dokonale prepojí.


