Pripravte si doma tradičné vianočné nápoje

Ak si chcete spríjemniť večer teplým nápojom, nemusí to byť len čaj. Prinášame vám recepty, ktoré hravo zvládnete aj doma a nezaberie vám to veľa času.
Máte chuť na niečo teplé? Nemusíte vždy siahnuť po čaji či kakau. Varené víno je klasikou vianočných trhov, ktorú si môžete kedykoľvek spraviť aj doma. A ak naopak chcete niečo sladké a studené, môžete si pripraviť domáci likér, ktorý vám pripravený podľa nášho receptu vydrží na studenom mieste aj mesiac. Pre deti prinášame recept na horúcu čokoládu, pri ktorom môžu asistovať a pridať čokolády, ktoré dostali na Mikuláša.
Varené víno ako z trhov
Keď sa povedia vianočné trhy, mnoho ľudí si ich spojí práve s prevareným vínom. To si však jednoducho môžete spraviť aj doma. Potrebujete na to len svoje obľúbené víno, cukor, vanilkový cukor, škoricu, badián, klinčeky a ovocie. Kombinácií je veľa, ale víno prevarené s ovocím určite nikdy nesklame. Vyskúšajte svoje víno prevariť s plátkami citrónu a mesiačikmi jablka, a zaiste budete milo prekvapení. A hoci nie je ťažké kúpiť v obchode už hotový mix na prípravu vareného vína, domáca chuť je určite najlepšia.
Varené víno si navyše môžete pripraviť aj v nealkoholickej verzii, keďže obchody ponúkajú aj túto alternatívu vín.

Jednoduchý domáci likér
Skvelá chuť sa spája aj s domácim (vaječným) likérom. Aj na ten prinášame náš osvedčený recept. Potrebovať na neho budete 2 salká (buď karamelové, alebo si ich doma klasicky uvaríte 2 hodiny ponorené vo vode), 1 puding, 2 polievkové lyžice cukru (môžete použiť aj trstinový), pol litra mlieka a samozrejme rum. Podľa toho akú príchuť pudingu zvolíte, takú príchuť bude mať aj váš likér. Skvelý je z mandľového pudingu, no osvedčil sa nám aj klasický vanilkový.
Postup prípravy je jednoduchý. Puding si klasicky uvaríte v mlieku spolu s cukrom. Necháte ho vychladnúť a občas ho premiešate, aby sa vám navrchu nevytvorila kožka. Ak sa vám náhodou vytvorí, dajte ju bokom, aby nemal váš likér neskôr hrudky. Následne si pripravíte väčšiu misku (dokopy v nej bude objem cca. 1 liter), do ktorej nalejete obe salká. K nim potom pridáte studený puding a metličkami ich spolu vymiešate do homogénnej hmoty. Nakoniec prilejete rum, ktorý tiež vymixujete so zvyškom. Koľko rumu prilejete záleží na vás. Pol litra rumu je klasika, ktorou nič nepokazíte. Nakoniec váš hotový likér nalejete do akýchkoľvek uzatvárateľných sklenených fliaš a odložíte na studené miesto.
Recept na horúcu čokoládu, ale aj návod, ako prevariť pivo, nájdete na ďalšej strane.
Odporúčané články

Chrumkavá kôrka, šťavnaté mäso a silné chute, ktoré rozozvučia slovenskú tradíciu na tanieri. Pečené bravčové koleno s kyslou kapustou, horčicou a chrenom je sviatočný pokrm, ktorý si zaslúži čas aj pozornosť – odmenou vám bude dokonalý nedeľný obed.

Špenátové halušky s opečenou slaninou a cesnakom spájajú tradičný slovenský pokrm s čerstvou chuťou zelene. Jednoduché zemiakové cesto doplnené špenátom, chrumkavá slanina a voňavý cesnak vytvárajú dokonalú kombináciu pre výdatný obed či večeru, ktorá zahreje a zasýti.

Tradičná chuť slovenských šúľancov v slanej verzii s krémovou smotanovou omáčkou a výrazným údeným syrom vás prenesie priamo do kuchyne našich starých mám. Jednoduché zemiakové cesto, jemné prísady a výrazná syrová omáčka robia z tohto jedla sýtu pochúťku, ktorá sa hodí na obed aj večeru. Vyskúšajte domácu klasiku v originálnom spracovaní.