Recept na sladký tekvicový koláč bez cukru
V tomto článku vám prinášame ďalší skvelý recept na sladký tekvicový koláč bez cukru, na ktorom si môžete bez výčitiek pochutiť kedykoľvek.
Na prípravu budeme potrebovať:
- 200 g špaldovej hladkej múky;
- 500 g maslovej tekvice;
- 3 vajcia (1 celé a 2 žĺtky);
- 150 g masla;
- 200 ml Salka;
- štipku soli;
- 1 PL mletej škorice;
- 1 ČL muškátového orieška;
- polovicu ČL mletého klinčeka.
Zmiešame múku, soľ a maslo. Zalejeme približne štyrmi polievkovými lyžicami vody a dôkladne miešame, dokiaľ sa nám nevytvorí cesto. Cesto vymodelujeme do oblého tvaru, prikryjeme a na hodinu vložíme do chladničky. Zatiaľ si tekvicu prekrojíme na polovicu, očistíme ju od semienok a dužinou nadol ju dáme na približne 50 minút zapiecť do rúry vyhriatej na 180 °C. Kým tekvica vychladne, pripravíme si cesto, ktoré rozvaľkáme na hrúbku pol centimetra. Zapekaciu nádobu vystelieme papierom na pečenie a rovnomerne do nej vložíme cesto tak, aby jeho okraje presahovali okraje nádoby. Tekvicu vydlabeme a pripravíme z nej pyré, do ktorého pridáme Salko, vajíčko, dva žĺtky, škoricu, muškátový oriešok a klinček. Suroviny dôkladne premiešame a pridáme na cesto v zapekacej nádobe. Pečieme 10 minút v rúre predhriatej na 220 °C. Následne znížime teplotu na 180 °C a pečieme približne ďalších 20 minút. Hotový koláč necháme vychladnúť. Pri servírovaní môžeme koláč poliať roztopenou čokoládou alebo si ho môžeme vychutnať spolu s domácou horúcou čokoládou.
Prajeme dobrú chuť!
(Sofia Budkaiová)
Odporúčané články
Tento recept ponúka chutný a zdravý spôsob, ako pripraviť papriky so sviežou plnkou z bulguru, fety a aromatických byliniek. Skvelá voľba pre ľahší obed alebo večeru.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.