Recept na výbornú Kulajdu
Lahodná polievka, ktorej korene siahajú do Česka. Dnes existuje už mnoho vylepšených či upravených receptov na toto obľúbené a sýte jedlo. My vám prinášame jeden z nich, vďaka ktorému si môžete ulahodiť na tejto chutnej, tradičnej Kulajde aj doma.
Na prípravu budeme potrebovať:
- hríby;
- šampiňóny;
- zemiaky;
- cibuľu;
- cesnak;
- smotanu na šľahanie;
- hladkú múku;
- kôpor;
- ocot;
- bobkový list;
- (olivový) olej;
- kryštálový cukor;
- soľ;
- čierne mleté korenie;
- rascu.
Ak plánujete použiť sušené hríby, dajte ich do vody, aby zmäkli. Následne ich uvarte domäkka. Do druhého hrnca dáme variť očistené a nakrájané zemiaky. K nim pridáme cesnak, soľ, bobkový list a rascu podľa chuti. Cibuľku si očistíme a nakrájame nadrobno. Na troške rozohriatého (olivového) oleja popražíme pripravenú cibuľku a očistené a nakrájané čerstvé šampiňóny. Tie osolíme, okoreníme a ďalej restujeme, kým nebudú hotové. Následne k zemiakom pridáme hotové hríby, šampiňóny a zalejeme smotanou. Necháme chvíľu variť. Ak je na váš vkus polievka veľmi riedka, môžete ju zahustiť rozmiešaným mliekom a múkou. Nakoniec si polievku môžete dochutiť korením, soľou, troškou cukru a octom podľa svojho gusta. Dobrú chuť!
SB
Odporúčané články
Pečené kura na masle patrí medzi najobľúbenejšie klasiky slovenskej kuchyne. Kombinácia jemného mäsa, voňavého masla a korenín vytvára dokonale šťavnaté a chrumkavé jedlo, ktoré poteší každého milovníka domácej kuchyne. Tento tradičný recept ponúka jednoduchú prípravu a možnosť voľby prílohy – či už uprednostníte nadýchanú ryžu, alebo klasické varené zemiaky.
Pivovarský guláš patrí medzi najobľúbenejšie jedlá, ktoré spájajú silnú chuť hovädzieho mäsa, karamelizovanej cibule a výrazného vývaru. Vďaka pivu získava jemnú horkasto-sladkú arómu a plnšiu chuť, ktorá sa počas pomalého dusenia dokonale prepojí.
Kapustové strapačky s údeným mäsom patria medzi najobľúbenejšie tradičné jedlá slovenskej kuchyne. Sú jednoduché na prípravu, plné výrazných chutí a skvele zasýtia. Kombinácia čerstvo uvarených strapačiek, kyslej kapusty a údenej slaniny či mäsa vytvára jedlo, ktoré sa na stole objavuje najmä v chladnejších mesiacoch.


