TENTO jablkový koláč si zamiluje celá rodina!
Verím, že v pivnici každého z nás sa nachádzajú zásoby jabĺk na celú zimu. Ako však s nimi naložiť a zároveň potešiť celú rodinu? Babičkin jablčník alebo jablkové pyré si určite zamiluje každý z vašej rodiny! Vláčny koláč, bez ktorého si už nebudete vedieť predstaviť jeseň.

Ingrediencie:
- 400 hladkej múky
- 25 dkg masla
- 1/2 balíčka kypriaceho prášku do pečiva
- 15 dkg práškového cukru
- 2 PL mlieka
- 2 ks vajcia
Jablková plnka:
- 1 k jabĺk
- 1/2 balíčka vanilkového cukru
- 1 PL kryštálového cukru
- 1 ČL mletej škorice
Ako postupovať?
Na cesto zmiešame preosiatu múku, nastrúhané maslo, prášok do pečiva a cukor. Do zmesi následne pridáme vajcia a mlieko. Cesto dobre spracujeme a rozdelíme na dve rovnaké časti, ktoré následne vyvaľkáme (hrúbka cca 1,5cm). Prvý diel premiestnime na plech. Na cesto rovnomerne ukladáme nastrúhané jablká, ktoré posypeme škoricou, vanilkovým a kryštálovým cukrom. Na záver jablkovú plnku prekryjeme druhým dielom. Cesto jemne popicháme vidličkou a pečieme pri 200°C, kým koláč nechytí hnedkastú farbu.
Hotový koláč posypeme práškovým cukrom a podávame! Dobrú chuť!
(NM)
Odporúčané články

Krémová pórová polievka so zemiakmi a smotanou je ideálnym tipom na ľahký obed či teplé predjedlo. Vyniká jemne nasladlou chuťou póru, krémovou konzistenciou a jednoduchou prípravou. Pripravená z niekoľkých bežných surovín, zasýti aj poteší – a výborne chutí s kúskom čerstvého chleba alebo sypaná čerstvými bylinkami.

Tradičná chuť slovenských šúľancov v slanej verzii s krémovou smotanovou omáčkou a výrazným údeným syrom vás prenesie priamo do kuchyne našich starých mám. Jednoduché zemiakové cesto, jemné prísady a výrazná syrová omáčka robia z tohto jedla sýtu pochúťku, ktorá sa hodí na obed aj večeru. Vyskúšajte domácu klasiku v originálnom spracovaní.

Chrumkavá kôrka, šťavnaté mäso a silné chute, ktoré rozozvučia slovenskú tradíciu na tanieri. Pečené bravčové koleno s kyslou kapustou, horčicou a chrenom je sviatočný pokrm, ktorý si zaslúži čas aj pozornosť – odmenou vám bude dokonalý nedeľný obed.