Tip na recept: Batátové gnocchi s parmezánovou omáčkou a šalviou
Tento recept na batátové gnocchi s parmezánovou omáčkou a šalviou je nielen chutný, ale aj výživný a skvelý spôsob, ako využiť sladké zemiaky. Kombinácia jemných gnocchi s krémovou parmezánovou omáčkou a chrumkavou šalviou vytvára lahodnú harmóniu chutí. Tento recept sa hodí na špeciálne príležitosti, ale aj na bežný deň, keď chcete vyskúšať niečo nové a lahodné.
Ingrediencie na batátové gnocchi:
- 500 g batátov (sladkých zemiakov)
- 200 g hladkej múky (môže byť viac podľa potreby)
- 1 vajce
- Soľ podľa chuti
Ingrediencie na parmezánovú omáčku:
- 200 ml smotany na varenie (33 % tuku)
- 100 g nastrúhaného parmezánu
- 50 g masla
- 2 strúčiky cesnaku (pretlačené)
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
Ingrediencie na šalviu:
- 8-10 lístkov čerstvej šalvie
- 1 lyžica masla
Postup na batátové gnocchi:
- Príprava batátov: Batáty ošúpeme, nakrájame na menšie kúsky a uvaríme v osolenej vode do mäkka (približne 10-15 minút). Po uvarení ich scedíme a rozpučíme na hladké pyré.
- Príprava cesta: Do batátového pyré pridáme vajce a postupne prisypávame múku. Cesto jemne miesime, kým sa všetky ingrediencie nespoja a nevytvoríme pružné, ale stále mierne mäkké cesto. Ak je cesto príliš lepivé, pridáme viac múky, ale opatrne, aby gnocchi neboli príliš tvrdé.
- Formovanie gnocchi: Cesto rozdelíme na menšie časti a z každej vytvoríme dlhý valček hrubý asi 1-1,5 cm. Valček nakrájame na malé kúsky (asi 2 cm dlhé), ktoré môžeme jemne prejsť cez vidličku, aby sme vytvorili charakteristický vzor.
- Varenie gnocchi: Gnocchi varíme v osolenej vriacej vode. Keď vyplávajú na povrch (po 2-3 minútach), sú hotové. Vyberieme ich dierkovanou naberačkou a odložíme bokom.
Postup na parmezánovú omáčku:
- Príprava omáčky: Na strednom ohni rozpustíme maslo v menšom hrnci. Pridáme pretlačený cesnak a restujeme ho 1-2 minúty, aby uvoľnil vôňu.
- Pridanie smotany a parmezánu: Prilejeme smotanu a zohrejeme ju, ale nedávame do varu. Potom postupne pridávame nastrúhaný parmezán a miešame, kým sa neroztopí a omáčka nezhustne. Dochutíme soľou a čiernym korením podľa chuti.
- Dokončenie omáčky: Omáčku necháme krátko prevariť, aby sa chute prepojili, a odstavíme ju z ohňa.
Postup na šalviu:
Šalviové maslo: V menšej panvici rozpustíme lyžicu masla na miernom ohni a pridáme čerstvé šalviové lístky. Smažíme ich 1-2 minúty, kým sú chrumkavé, ale stále zelené. Potom ich vyberieme a položíme na papierovú utierku, aby sme odstránili prebytočný tuk.
Batátové gnocchi prelejeme parmezánovou omáčkou a ozdobíme chrumkavou šalviou. Celé jedlo môžeme ešte posypať extra parmezánom a čerstvo mletým čiernym korením podľa chuti. Dobrú chuť!
Odporúčané články
Tento recept na batátové gnocchi s parmezánovou omáčkou a šalviou je nielen chutný, ale aj výživný a skvelý spôsob, ako využiť sladké zemiaky. Kombinácia jemných gnocchi s krémovou parmezánovou omáčkou a chrumkavou šalviou vytvára lahodnú harmóniu chutí. Tento recept sa hodí na špeciálne príležitosti, ale aj na bežný deň, keď chcete vyskúšať niečo nové a lahodné.
Pstruh na masle s mandľami patrí medzi jednoduché, no zároveň elegantné pokrmy, ktoré potešia každého gurmána. Tento recept spája jemnosť čerstvého pstruha s bohatou chuťou masla a mandlí, doplnené o zemiakové pyré, ktoré jedlu pridáva krémovú textúru.
Divinový guláš patrí medzi skvosty tradičnej slovenskej kuchyne už po stáročia. Príprava tohto jedla je náročnejšia na čas, ale výsledok rozhodne stojí za to.