Tip na recept: Divinový guláš s domácou knedľou
Divinový guláš patrí medzi skvosty tradičnej slovenskej kuchyne už po stáročia. Príprava tohto jedla je náročnejšia na čas, ale výsledok rozhodne stojí za to.
Ingrediencie na divinový guláš:
- 800 g diviny (napr. jelenie, srnčie alebo diviak)
- 2 veľké cibule (nasekané nadrobno)
- 3 strúčiky cesnaku (nasekané)
- 3 lyžice bravčovej masti alebo oleja
- 2 lyžice mletej sladkej papriky
- 1 lyžica mletej údenej papriky (voliteľné)
- 1 lyžica hladkej múky
- 1 lyžica paradajkového pretlaku
- 1 bobkový list
- 5 guľôčok čierneho korenia
- 3 guľôčky nového korenia
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1,5 l vývaru (hovädzí alebo zeleninový)
- 200 ml červeného vína (voliteľné)
- Majoránka a tymian (podľa chuti)
Postup na divinový guláš:
- Príprava mäsa: Divinu nakrájame na kocky veľkosti sústa a osušíme papierovou utierkou. Mäso osolíme a okoreníme.
- Opekanie mäsa: Vo veľkom hrnci rozpálime bravčovú masť (alebo olej) a na vysokom ohni opekáme kocky mäsa, kým nie sú zlatisté zo všetkých strán. Opečené mäso vyberieme a odložíme bokom.
- Cibuľa a cesnak: Do toho istého hrnca pridáme nasekanú cibuľu a restujeme ju, kým nezačne karamelizovať. Pridáme cesnak a restujeme ešte 1-2 minúty.
- Paprika a paradajkový pretlak: Pridáme mletú papriku, údenú papriku (ak používame) a paradajkový pretlak. Rýchlo premiešame, aby paprika neprihorela, a zalejeme vínom (ak používame). Necháme víno chvíľu povariť, aby sa odparil alkohol.
- Varenie guláša: Pridáme mäso späť do hrnca, zalejeme vývarom, pridáme bobkový list, čierne a nové korenie. Necháme guláš pomaly variť na nízkom ohni 2-2,5 hodiny, kým je mäso mäkké. Občas premiešame.
- Zahustenie: Ak je guláš príliš riedky, v malej miske zmiešame lyžicu múky s trochou studenej vody a túto zmes pomaly pridáme do guláša. Necháme prevrieť, aby sa guláš zahustil.
- Dochutenie: Pred koncom varenia pridáme podľa chuti majoránku a tymian. Guláš môžeme ešte dochutiť soľou a korením podľa potreby.
Ingrediencie na knedľu:
- 500 g hladkej múky
- 1 balíček sušeného droždia (7 g)
- 300 ml vlažného mlieka
- 1 vajce
- 1 lyžička soli
- 1 lyžička cukru
- 2 lyžice masla (roztopené)
Postup na domácu knedľu:
- Príprava cesta: Do veľkej misy nasypeme múku, pridáme droždie, cukor a soľ. Pridáme vajce, roztopené maslo a vlažné mlieko. Vymiesime hladké cesto, ktoré by malo byť jemné a elastické.
- Kysnutie: Cesto prikryjeme čistou utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste približne 45 minút, kým zdvojnásobí svoj objem.
- Formovanie knedlí: Cesto rozdelíme na dve časti a z každej vytvarujeme valec (knedľu).
- Varenie: V hrnci privedieme do varu vodu a knedle varíme vo vriacej vode približne 20 minút. Počas varenia ich občas otočíme, aby sa uvarili rovnomerne.
- Servírovanie: Knedle vyberieme, necháme chvíľu vychladnúť a nakrájame ich na plátky.
Divinový guláš podávame s nakrájanými domácimi knedľami a posypaný čerstvou petržlenovou vňaťou alebo kôprom. Dobrú chuť!
Odporúčané články
Tento recept na batátové gnocchi s parmezánovou omáčkou a šalviou je nielen chutný, ale aj výživný a skvelý spôsob, ako využiť sladké zemiaky. Kombinácia jemných gnocchi s krémovou parmezánovou omáčkou a chrumkavou šalviou vytvára lahodnú harmóniu chutí. Tento recept sa hodí na špeciálne príležitosti, ale aj na bežný deň, keď chcete vyskúšať niečo nové a lahodné.
Pstruh na masle s mandľami patrí medzi jednoduché, no zároveň elegantné pokrmy, ktoré potešia každého gurmána. Tento recept spája jemnosť čerstvého pstruha s bohatou chuťou masla a mandlí, doplnené o zemiakové pyré, ktoré jedlu pridáva krémovú textúru.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.