Tip na recept: Domáce pirohy plnené bryndzou
Bryndzové pirohy patria medzi ikonické jedlá slovenskej kuchyne. Kombinácia jemného cesta, lahodnej bryndzovej plnky a chrumkavej slaniny robí z tohto pokrmu skutočnú pochúťku. Pripravte si ich podľa overeného receptu!

Ingrediencie na cesto:
- 500 g polohrubej múky
- 1 vajce
- 200 ml vlažnej vody
- 1 lyžička soli
- 1 lyžica oleja
Ingrediencie na bryndzovú plnku:
- 200 g bryndze
- 100 g zemiakov (uvarených a roztlačených)
- 1 lyžica kyslej smotany
- 1 štipka čierneho korenia
Na servírovanie:
- 100 g slaniny (nakrájanej na malé kúsky)
- 2 lyžice masla
- Kyslá smotana na podávanie
- Čerstvá pažítka alebo kôpor na posypanie
Postup:
Príprava cesta:
- V miske zmiešajte múku, soľ, vajce a olej.
- Postupne pridávajte vlažnú vodu a vypracujte hladké, nelepivé cesto.
- Cesto zabaľte do fólie a nechajte odpočívať 20–30 minút.
Príprava plnky:
- Uvarené zemiaky roztlačte na hladkú kašu a zmiešajte s bryndzou a kyslou smotanou.
- Dochuťte čiernym korením a dobre premiešajte.
Tvarovanie a varenie pirohov:
- Cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske na hrúbku asi 2 mm.
- Pohárom alebo vykrajovačkou vyrežte kruhy (cca 7 cm v priemere).
- Do stredu každého kruhu dajte lyžičku bryndzovej plnky, preložte na polovicu a okraje pevne pritlačte vidličkou.
- V hrnci priveďte osolenú vodu k varu a pirohy varte približne 3–4 minúty, kým nevyplávajú na povrch.
Servírovanie:
Na panvici opražte slaninu do chrumkava, pridajte maslo a nechajte ho roztopiť. Uvarené pirohy polejte rozpusteným maslom so slaninou. Podávajte s kyslou smotanou a posypte nasekanou pažítkou alebo kôprom.
Dobrú chuť!

Odporúčané články

Kombinácia šťavnatého hovädzieho mäsa duseného v červenom víne a nadýchanej domácej parenej knedle je dôkazom, že klasika nikdy neomrzí. Tento poctivý recept spája vône koreňovej zeleniny, výrazné tóny vína a jemnosť domácej knedle, čím vytvára harmonický chuťový zážitok, ktorý zahreje nielen žalúdok, ale aj dušu. Stačí pár základných surovín, trpezlivosť a výsledok poteší celú rodinu.

Spomienka na školskú jedáleň alebo sladký pôžitok z detstva? Nadýchané mini buchtičky z jemného kysnutého cesta, upečené dozlatista a zaliate hustým vanilkovým krémom, si zamiluje celá rodina. Stačí niekoľko poctivých surovín, trocha trpezlivosti a výsledok stojí za to.

Jemné tvarohové palacinky s ovocím a šľahačkou sú dokonalým spojením klasiky a sviežosti. Tento nadčasový dezert či sladký obed spája tenké palacinky plnené jemne oslazeným tvarohom s teplým ovocným prelivom z lesného ovocia. Doplnené šľahačkou ponúkajú harmóniu chutí, ktorú ocení každá generácia.